nieuws

Toeslag beschermt beton tegeninvloed strooizout

bouwbreed

Het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST) heeft een toeslagstof ontwikkeld waardoor beton wordt beschermd tegen aantasting door strooizout.

Volgens het NIST is de belabberde toestand waarin veel betonnen wegen en bruggen in de VS zich bevinden voor een deel te wijten aan het gebruik van strooizout. Het zout penetreert in microscopisch kleine scheurtjes waar het ijs dan snel ontdooit. Door de snelle toename in het volume van het water gaat het beton dan van binnenuit scheuren. Bij gewapend beton draagt het strooizout bij aan de corrosie van de wapening.
Een traditionele oplossing hiervoor is het gebruik van high-performance beton dat snel uithardt en een zeer dichte, ondoordringbare structuur heeft. Het NIST signaleert echter dat bij het snelle uitharden van dit beton zeer hoge temperaturen ontstaan die juist weer microscopische scheurtjes veroorzaken.
Onderzoekers van het NIST hebben nu een toeslag van nanodeeltjes ontwikkeld die aan de betonmix wordt toegevoegd en daar na het uitharden de infiltratie van de ionen van chloor en sulfaat in het beton vertraagt. De gepatenteerde toeslag (een viscositeitsregulator) werkt als een buffer doordat de viscositeit van het water in de poriën van het beton wordt verhoogd.
De uitvinders menen dat hiermee de levensduur van betonnen bruggen kan worden verlengd van 30 tot 45 à 50 jaar. Het materiaal is afgeleid van de verdikkingsmiddelen uit de voedingsindustrie. De toeslag heet Verdict (Viscosity Enhancers Reducing Diffusion in Concrete Technology) en zou vooral veel nut hebben als toeslag bij snel hardend high-performance beton. Een probleem is nog wel dat de toeslag niet minder dan 10 procent van de cementmix moet uitmaken om effectief te zijn. Het NIST speurt nog naar nanodeeltjes die in lagere percentages hetzelfde effect kunnen leveren.

Reageer op dit artikel