nieuws

Timmersector verder in het moeras

bouwbreed

De timmerindustrie zakt steeds verder weg. Drie kwart van de bedrijven kampt met afnemende orders en 59 procent snijdt in het aantal arbeidsplaatsen.

Drie op de vijf snijdt in personele sterkte

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de timmerfabrikanten nog lang geen licht aan het eind van de tunnel zien. Voor 77 procent van de directies is duidelijk dat de bedrijvigheid komende maanden verder zal afnemen. De orderpositie is inmiddels afgenomen tot het peil van rond de eeuwwisseling. Tot overmaat van ramp voor de sector ziet 43 procent van de bedrijven zich gedwongen de prijzen te verlagen.
De fabrikanten van beton-, cement- en gipsproducten zien hun voorraden geleidelijk oplopen. De orderpositie ligt nog 14,7 procent boven het niveau in peiljaar 2000. Een kwart van de ondernemers stelt zich in op afnemende bedrijvigheid. De helft van de bedrijven produceert nog met de oude snelheid voort.
Volgens het CBS heeft 43 procent van de betonfabrikanten hinder van de afnemende vraag. Een op de vijf bedrijven stelt de prijzen naar beneden bij. In een derde van de ondernemingen zijn saneringen van de personele sterkte aan de orde.
De baksteenindustrie veert weer op. Rekende in de eerste twee maanden van dit jaar de meerderheid van de ondernemers nog op verdere krimp, in maart blijkt 30 procent weer groei te zien. Toch kampen nog vier op de vijf bedrijven met een krimpende orderstroom. Bij een kwart van de bedrijven is sprake van verdere bezuiniging op de personeelskosten. De helft van de steenfabrikanten ziet ruimte om de prijzen te verhogen. Bij een groep van 38 procent lopen de voorraden op.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels