nieuws

Spoedwet ook zonder Raad van State snel door Eerste Kamer

bouwbreed Premium

De zwaar aangevochten Spoedwet wegverbreding wordt vandaag zonder vertraging door de Eerste Kamer aangenomen.

Voorbeschouwing

Even – heel even – leek het erop dat de Eerste Kamer Eurlings met zijn Spoedwet terug zou sturen naar de Raad van State. Het gaat niet gebeuren. Want ondanks verschillende bezwaren die tijdens de spoedinspraakprocedure van de Senaat langs kwamen, zijn de meeste partijen overstag. Dat betekent dat Eurlings na vanmiddag door kan gaan met de dertig projecten, waarvan over de meeste in 2003 al een besluit is genomen.
Hofstra van de VVD (voorstemmer) vroeg zich tijdens de laatste behandeling vorige week nog wel af hoe zaligmakend de wet is. Hij verheugt zich dan ook op nieuwe standaardregelgeving, omdat op bijna alle snelwegen meer rijstroken nodig zouden zijn. Enthousiast hield hij een pleidooi voor meer ondertunneling en ‘eindelijk eens’ dubbeldekse wegen.’ Senator Schouw van D66, loofde Hofstra’s ‘inspirerende’ woorden en ziet in hem wel de nieuwe rijksbouwmeester. Hij benadrukte wel dat hij en zijn fractie niets zien in een Crisis- en herstelwet voor bouwprojecten. Met de tijdelijke Spoedwet heeft D66 geen problemen.
Het CDA kan ook wel leven met de wet en de Pvda is zo blij dat het hoopt op een ‘spoedige invoering’. Senator Smaling van SP snapt niet dat de heer Elverding nog geen standbeeld heeft staan bij de ingang van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. “Ik heb het idee dat minister Eurlings nog nooit zo’n prachtig rapport heeft gelezen.” Niettemin stemde Smaling voor.
Eurlings kan na vanmiddag spoedig doorgaan met verbreden. Of hij tijdens deze kabinetsperiode inderdaad dertig schoppen de grond in krijgt en tien lintjes kan doorknippen, zoals hij heeft gezegd, is nog de vraag. Vierhonderd Rijkswaterstaters popelen om er een succes van te maken. Maar het zal er op aankomen”, sprak Eurlings vorige week.

Reageer op dit artikel