nieuws

Snel kosten parkeerplek op een rij

bouwbreed

Een boekje met kerngetallen geeft in één oogopslag een indicatie van de kosten van een bepaald type parkeervoorziening. Het praktische naslagwerk biedt ontwerpers een helpende hand bij het maken van een weloverwogen keuze.

Met de deze maand te verschijnen publicatie ‘Parkeeroplossingen én bouwkosten’ biedt Inbo Adviseurs de makers van woningbouwplannen een snelle kostenindicatie voor de meest voorkomende typen parkeervoorziening. “Het boekje geeft direct antwoord op de vraag welk prijskaartje er aan een parkeervoorziening hangt” aldus samensteller/Inbo-adviseur John den Boer.
De publicatie, waaraan ook constructieadviesbureau Bartels een bijdrage leverde, is ingedeeld naar type parkeervoorziening (op maaiveld al dan niet overdekt, half of geheel verdiept, met of zonder bovenbebouwing). Den Boer benadrukt dat het geen studieboek is, maar een naslagwerk. Het boekje bevat kerngetallen met concrete voorbeelden en geeft een aanneemsom per parkeerplaats. “De bouwkosten per type parkeervoorziening kunnen zeer sterk uiteenlopen, soms tot een factor twee, afhankelijk van de gekozen afwerking, gesteldheid van de ondergrond en toegangsbeveiliging. Constructieve voorzieningen als damwanden of een waterdichte vloer of de mate van bovenbebouwing zijn bijvoorbeeld factoren die van grote invloed zijn op de uiteindelijke aanneemsom.”

Verfijning

De publicatie is een uitvloeisel van P-Aanneemsom, een rekenprogramma van Inbo dat zowel inzicht biedt in de investeringskosten als het rendement. “Dit Excel-programma geeft weliswaar een preciezere indicatie van de bouwkosten omdat de kosten per onderdeel zijn gespecificeerd, maar bleek voor veel partijen te omslachtig. Met de nieuwe publicatie reiken we een praktisch en low budget handvat. Onze ervaring is dat ontwerpers snel over kerngetallen willen beschikken om te zien wat ze voor een bepaald budget kunnen realiseren.”
Het reeds in de praktijk beproefde rekenmodel voorziet overigens duidelijk in een behoefte, aldus Den Boer. “Op verzoek van Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, destijds de opdrachtgever van het hulpmiddel, gaan we dat programma actualiseren en verder verfijnen.”
Den Boer signaleert een tendens dat gemeenten de realisatie van parkeervoorzieningen in de woningbouw steeds meer op eigen terrein voorschrijven. “Al in een vroeg stadium moet daar bij bouwprojecten serieus rekening mee gehouden worden zowel ontwerptechnisch als qua bouwkosten. Met deze publicatie spelen we daar op in.”

Reageer op dit artikel