nieuws

Skanska combineert RFID en BIM

bouwbreed

Het gebruik van RFID-technologie bespaart Skanska tien dagen bij de bouw van een stadion van een miljard dollar.

Skanska USA Building maakt bij de bouw van het nieuwe Meadowlands Stadium in New Jersey, kosten 1 miljard dollar, intensief gebruik van RFID- (radio frequency identification) technologie geïntegreerd met BIM (4D building information management). Sinds in 2007 met de bouw is begonnen worden de 3200 grootste voorgestorte betonnen onderdelen voor de tribunes van het stadion in de fabriek voorzien van passieve RFID-tags die 2 dollar per stuk kosten. Ieder onderdeel is 15 x 3 meter weegt circa 20.000 kilo en vrijwel alle onderdelen hebben verschillende vormen waardoor ze niet onderling inwisselbaar zijn.
De RFID-tags worden vier maal in de supply-chain gescand. De eerste scan vind plaats wanneer direct na de productie in de fabriek de passieve tag wordt aangebracht. De tweede scan wordt gedaan wanneer het onderdeel de kwaliteitscontrole is gepasseerd en klaar is om de fabriek te verlaten. De derde scan gebeurt wanneer de vrachtwagens met de betonnen onderdelen de bouwplaats binnenrijden. Vlak voordat het voorgestorte element op zijn plaats wordt aangebracht vindt de laatste scan plaats.
Alle data van de betonnen onderdelen worden ingevoerd in een BIM (building information management) programma van Tekla Structures, waarin ook alle informatie over het structurele ontwerp van het stadion is opgenomen. Iedereen in de supply-chain heeft via pc’s of mobiele computers toegang tot het programma om te zien waar een bepaald onderdeel zich op een moment bevindt. Skanska hoeft nooit meer te vragen of er de volgende week genoeg betonnen tribunedelen af zullen zijn. De betrokkenen kunnen via hun beeldschermen ook data – bijvoorbeeld een rapport over een beschadiging – aan de data van een onderdelen toevoegen.
Deze RFID/BIM-strategie vervangt een systeem waarbij de data over de locatie en beschikbaarheid van de onderdelen voornamelijk werd uitgewisseld door het via email verzenden van Microsoft Excel spreadsheets.
Door het just-in-time afleveren wordt het mogelijk tijd en ruimte te besparen. Het is de bedoeling van Skanska ieder betonnen onderdeel zo snel mogelijk na het afleveren in de constructie te plaatsen. Het bedrijf schat dat de gecombineerde RFID/BIM-benadering het bouwschema met tien dagen zal verkorten wat een bezuiniging oplevert van zo’n miljoen dollar. Het stadion dat 85.000 duizend zitplaatsen krijgt moet in 2010 klaar zijn.

RFID

RFID wordt al jarenlang intensief gebruikt door o.a. Walmart en andere grote winkelketens. Het Amerikaanse leger gebruikt dezelfde smart-chips om de hele supply chain van de munitie vanaf de fabriek tot aan het afschieten in de gaten te houden. RFID is al lang de ‘next big thing’ in de bouwwereld maar de introductie gaat traag omdat het alleen goed werkt wanneer iedereen in de supply-chain de technologie adopteert.

Reageer op dit artikel