nieuws

‘Rol Rijk Noord-Zuid lijn niet meer dan medefinan cier’

bouwbreed Premium

Meer dan de helft van de rijkssubsidie, die Amsterdam krijgt voor de Noord-Zuidlijn, is uitgegeven. De hoofdstad heeft nog een half miljard tegoed.

Thomas van Belzen
Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Huizinga (waterstaat) aan de Tweede Kamer, waarmee ze reageert op een verzoek van Kamerlid Koopmans (CDA). Hij vraagt zich af of het Rijk als subsidieverlener niet meer te zeggen moet hebben over het lot van de Noord-Zuidlijn, waarover Amsterdam voor de zomer beslist.
Volgens Huizinga is dat niet het geval. Ze schrijft dat Amsterdam de enige partij is die invloed kan uitoefenen op de wijze van aanbesteden, de bouw van het project, de beheersing van het saldo, mogelijke extra kosten (vanwege duurdere uitvoering of anderszins) en het tempo van de realisatie. Hoewel de hoofdstad elk kwartaal verantwoording over de voortgang van de metrolijn aflegt aan het ministerie van Verkeer en Waterstaat beperkt de rol van het Rijk zich tot mede-financier.
Uit de brief blijkt verder dat de hoofdstad van in totaal 1,1 miljard euro aan subsidiegeld 583 miljoen aan voorschotten heeft gekregen tot 1 januari 2009. Amsterdam krijgt per afgerond deelproject uitbetaald, een ‘normale’ procedure volgens Huizinga. Subsidiegeld kreeg de stad onder meer voor de onderdoorgang onder Amsterdam Centraal (CS), de tunneldelen voor de passage van het CS en het IJ, een groot deel van het tracé in Amsterdam-Noord en het uitgraven van enkele ondergrondse stations in de binnenstad. Wat er met het resterende subsidiegeld gebeurt, blijkt niet uit Kamerstuk.
Spoeddebat
Op aandringen van dezelfde Koopmans vindt vandaag ook een spoeddebat over de Noord-Zuidlijn plaats in de Tweede Kamer. Niet iedereen zit op het debat te wachten. “Het is en blijft een Amsterdamse kwestie”, meent Charlie Aptroot van de VVD-fratie. Hij vindt ook dat de hoofdstad zelf moet bepalen of de metrolijn wel of niet moet worden afgebouwd. “Als ze dat niet doen, dan moeten ze het Rijk misschien wel terugbetalen. Maar, dat gaat toch niet gebeuren”, voorspelt hij.
Ook Lia Roefs (PvdA) verwacht vandaag geen spannende dingen. “Het is een overbodig debat. Mijn inbreng? Dat we het rapport van de commissie Veerman zullen afwachten.”

Reageer op dit artikel