nieuws

Ridderkerk wil delen van A15 en A16 overkapt zien

bouwbreed

De gemeenteraad van Ridderkerk heeft zich in een motie unaniem uitgesproken voor overkapping van delen van de A15 en A16.

De motie draagt het college van B en W op nog vóór de zomer uitsluitsel te geven over de haalbaarheid van dit voorstel. Burgemeester Hermans wil op korte termijn een gesprek met minister Cramer (milieu) over de mogelijkheid de twee snelwegen die elkaar bij Ridderkerk kruisen te overkappen.
Het verzoek wordt gesteund door de naburige gemeenten Barendrecht, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht
Ridderkerk ondervindt al jaren ernstige hinder in de vorm van stof en lawaai van de twee snelwegen, zegt de gemeentelijk woordvoerder. Dagelijks passeren 220.000 auto’s de gemeentegrens. Volgens de lokale werkgroep Lucht en Geluid is een aantal bewoners van de wijk Rijsoord verhuisd wegens ademhalingsproblemen en kunnen andere bewoners niet slapen zonder oordoppen.
De GGD Rijnmond stelde in 2008 vast dat de luchtkwaliteit in bepaalde delen van de wijk “niet aan de geldende normen voldoet”. De fijnstofnormen verhinderen bovendien de bouw van nieuwe woningen in Rijsoord.

Onderzoek

Het is niet de eerste keer dat Ridderkerk, Barendrecht, Zwijndrecht en Hendrik-Ido Ambacht bij de rijksoverheid aandringen op maatregelen.
Eerder verzochten de vier gemeenten vergeefs op de A16 een 80-kilometer zone in te stellen. Zwijndrecht liet vorig jaar op eigen houtje onderzoek doen naar mogelijkheden de weg te overkappen.
Als overkapping niet haalbaar is, wil de raad andere maatregelen om het lawaai in te dammen. Daarbij wordt gedacht aan bijvoorbeeld een aarden wal met geluidsschermen en het planten van grote aantallen bomen en struiken.

Reageer op dit artikel