nieuws

Rechter legt detacheerder bouw-cao op

bouwbreed

Het Nijmeegse uitzendbureau Bergland heeft twee timmerlieden ten onrechte 17.000 euro aan reiskosten en vakantiebonnen onthouden.

Dat heeft de kantonrechter in Nijmegen bepaald in een zaak die door FNV Bouw was aangespannen. Het uitzendbureau moet de reiskosten en het vakantiegeld nu alsnog uitkeren.
De twee timmerlieden waren van oktober 2003 tot en met februari 2005 via het uitzendbureau actief in de bouw. Ze kregen betaald op basis van een uitzendovereenkomst, waarop eerst geen enkele cao en later de uitzend-cao van toepassing was.
Volgens FNV Bouw had Bergland de mannen over de hele periode moeten betalen volgens de bouw-cao. Het uitzendbureau deed dat niet omdat de timmerlieden geen vaklieden zouden zijn geweest. Bovendien gold voor toepassing van de bouw-cao een wachttermijn van drie maanden. De kantonrechter veegde beide argumenten van tafel. Volgens hem hebben de uitzendkrachten kunnen aantonen dat zij ervaren timmerlieden waren. “Zij zijn dan ook aan te merken als vakkracht”, aldus de rechter.
De drie maanden wachttijd gaat volgens hem niet op. “In de uitzend-cao is bepaald dat voor vakkrachten de wachttermijn van de bouw-cao van toepassing is als die korter is dan drie maanden. Dat is het geval: in de bouw-cao is helemaal geen wachttermijn geregeld.”

Gecertificeerd

Susette Ketting, jurist van FNV Bouw, is tevreden met de uitspraak. “De rechter zegt dat vakkrachten altijd hetzelfde loon voor gelijk werk moeten ontvangen, of ze nou een arbeidsovereenkomst bij een aannemer hebben of als uitzendkracht werken.”
Volgens John Kersten, eerste onderhandelaar bouw, toont het vonnis ook aan dat de sector uitsluitend met gecertificeerde uitzendbureaus dient te werken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels