nieuws

Raadhuis weer in schijnwerpers

bouwbreed

De gemeente Culemborg wil vanaf 2011 het monumentale stadhuis aan de Markt opnieuw in gebruik nemen. Architectenbureau Braaksma en Roos werkt aan een ontwerp voor de verbouwing van het pand.

Het stadhuis werd in 1999 verlaten omdat het te klein was en niet meer aan de eisen voldeed. De ambtenaren zijn nu gehuisvest in een nieuw stadskantoor, de raad vergadert in een tijdelijk onderkomen. Enkele jaren geleden is de buitenkant van het stadhuis al gerestaureerd. Het rijksmonument stamt uit 1540 en is gebouwd in de stijl van Brabantse gotiek. Delen van het gebouw zijn nu verhuurd, het stadhuis doet nog wel dienst als trouwlocatie.
De gemeente wil dat het stadhuis straks een ‘Huis van de stad’ zal zijn. Behalve de gemeenteraad moeten ook burgers en maatschappelijke organisaties gebruik kunnen maken van het gebouw, bijvoorbeeld voor vergaderingen en bijeenkomsten. De gemeente werkt aan een programma van eisen voor de verbouwing. Duidelijk is al wel dat er een nieuwe raadszaal aan het monument wordt gebouwd. Komend najaar moet het definitieve ontwerp klaar zijn, begin volgend jaar volgt de aanbesteding.

Reageer op dit artikel