nieuws

Nabucco-pijplijn van Europese subsidielijst geschrapt

bouwbreed

De Nabucco-pijpleiding is geschrapt van de EU-projectenlijst voor grote Europese subsidies. De beoogde financiering voor de gaspijp werd eerder al verlaagd van 250 tot 200 miljoen euro.

De aanleg van de Nabucco-leiding via Turkije naar de Europese Unie stuit op tegenstand van bijna de helft van de lidstaten, zo bleek gisteren.
Vooral Oost-Europese landen willen liever geld vrijmaken voor energieprojecten binnen hun eigen grenzen. Voornaamste tegenstander Duitsland heeft bezwaar tegen de publieke financiering voor private projecten. Het land zou liever zien dat de controversiële pijplijn tussen Rusland en Duitsland, de North Stream, op de lijst met gefinancierde projecten komt.
De aanleg van de Nabucco, die wordt gecoördineerd door de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen, beoogt de EU minder afhankelijk te maken van Russische gasleveranties door import vanuit de Kaspische regio. Azerbeidzjan wordt als grootste leverancier gezien. De pijplijn zou in 2014 in gebruik moeten worden genomen.

Aarzeling

Het project stuit op problemen door de aarzeling bij de private geldschieters en door de oorlog tussen Rusland en Georgië in augustus 2008. Een obstakel is ook de concurrerende South Stream, die wordt gesteund door het Russische Gazprom. Verscheidene lidstaten van de EU hebben al getekend voor de South Stream, wat hun belang en betrokkenheid bij Nabucco in twijfel trekt.
De Europese Commissie verklaarde dat de Nabucco-pijplijn nog steeds kan worden gefinancierd onder het aangepaste plan. “Het feit dat we de naam hebben veranderd, betekent niet dat het hele project van de baan is”, zei de woordvoerder van de commissie.

Reageer op dit artikel