nieuws

Laag btw-tarief renovatie is meer dan welkom

bouwbreed

Het lage btw-tarief voor renovatie van woningen wordt door de branche omarmt. Toch hoopt schildersorganisatie Fosag stiekem op meer.

Verheugd waren ze gisteren bij Fosag. Het 6 procentstarief voor schilderwerken was door de Europese ministers van Financiën definitief van toepassing verklaard op schilderwerk. Tot nu toe was voortzetting van de regeling onzeker doordat ze na de start in 2000 telkens voor een of enkele jaren werd verlengd. Het Europese Parlement moet het voorstel nog goedkeuren en ook Nederland moet de keuze maken of het lage btw-tarief gaat invoeren, maar dat lijkt een formaliteit.
Het lage btw-tarief voor renovatiewerken, kan door het kabinet in de armen worden gesloten als crisismaatregel. Het heeft zijn waarde immers al bewezen, meent de Fosag. Banengroei en vermindering van zwartwerk waren het gevolg.
Ondanks de blijdschap bij Fosag wil de brancheorganisatie eigenlijk nog verder gaan. Niet alleen schilderwerk moet onder de regeling vallen, ook bijvoorbeeld glasvervanging of ander woningonderhoud.
En het liefst wil Fosag onderhoud fiscaal aftrekbaar maken. Consumenten die onderhoud aan hun woning plegen, moeten dit als aftrekpost kunnen opvoeren bij de inkomstenbelasting.

Duurzaam

Aannemersfederatie Bouw 0x26 Infra Nederland hoopt dat Nederland het huidige EU-voorstel overneemt. “De Nederlandse economie is gebaat bij duurzame investeringen en het stimuleren van de werkgelegenheid.” Het lage tarief heeft volgens de federatie tot nu toe ongeveer 2500 mensjaren extra werk opgeleverd.
Het EU-besluit zal ook in de toekomst veel extra banen kunnen genereren, schat de organisatie. “We zij ervan overtuigd dat verlaging van het btw-tarief een positief effect heeft op het uitbestedingsgedrag bij onderhoud, renovatie en energiebesparende maatregelen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels