nieuws

Kingfisher brengt aantal winkels in China terug

bouwbreed

Kingfisher neemt ingrijpende maatregelen om de Chinese activiteiten weer winstgevend te krijgen. Dat heeft het Britse bouwmarktenconcern gisteren bekendgemaakt.

Het bedrijf brengt het aantal zaken in China met 22 terug tot 41 en zal alle overblijvende winkels grondig vernieuwen. Zeventien bouwmarkten worden daarbij in omvang teruggebracht. Kingfisher trekt ruim 100 miljoen pond uit voor de sanering, die medio volgend jaar moet zijn afgerond.
De Britten zien zich genoodzaakt in te grijpen vanwege de ingezakte woningmarkt in China. De omzet daalde er daardoor vorig jaar met 24 procent tot 431 miljoen pond. De divisie boekte bovendien een verlies van 52 miljoen.
“De resultaten zijn slechter dan we aan het begin van het jaar hadden ingeschat”, zegt topman Ian Cheshire. “Maar we blijven geloven in de kansen die er liggen. Daarom nemen we maatregelen om de winstgevendheid terug te brengen.”
De bestuursvoorzitter van Kingfisher geeft toe dat de uitbreidingsplannen van de onderneming in China de afgelopen jaren te ambitieus zijn geweest. Het bedrijf sluit niet alleen ruim twintig bouwmarktwinkels, ook zal het assortiment van de resterende zaken worden aangepast.
Het Britse concern wist vorig jaar de totale omzet met bijna 11 procent op te voeren tot ruim 10 miljard pond. In Frankrijk (Castorama en Brico Depot)), Polen en andere internationale markten boekte het bedrijf vooruitgang. In Engeland (B0x26Q) moest het een omzetdaling slikken van 2,6 procent.
Onder aan de streep hield Kingfisher 258 miljoen pond over. Dat is 3,2 procent meer dan in 2007. Voor dit jaar houdt Cheshire rekening met “uitdagende” marktomstandigheden. Een concrete winstprognose gaf hij niet af.

Reageer op dit artikel