nieuws

Innomet-oplosmiddel houdt roestvast staal vrij van oxidatie

bouwbreed Premium

De bouw begint Innosoft B570 en Innoclean B560 te ontdekken, constateert Ko Buis van Van Leeuwen Stainless uit Beesd. Milde reinigingsproducten van Innomet uit Utrecht voor het verwijderen van bijvoorbeeld vliegroest op roestvast staal.

“Roestvast staal roest wel degelijk;” zegt Buis, “bijvoorbeeld wanneer de stalen vork van een heftruck over het materiaal schraapt of wanneer de vonkenregen die bij het doorslijpen van een stalen wapeningsstaaf ontstaat erop valt.”
In combinatie met vocht verandert het ijzer in de deeltjes die aan het roestvaste staal blijven hangen in ijzeroxide. Dat zet zich vast op het oppervlak en veroorzaakt daar vervuilingsoxide. Deze oxidevariant ontstaat ook wanneer roestvast stalen onderdelen op dezelfde plek worden bewaard als die uit ‘gewoon’ staal of wanneer er water met roestdeeltjes over spoelt.
De handel biedt uiteenlopende producten om roestvast staal weer vrij van oxide te maken. Buis: “Die producten zijn niet allemaal even bevorderlijk voor de gezondheid en de roestvaste eigenschappen van het staal.” Zijn alternatief: Innosoft B570; een organisch oplosmiddel dat werkstukken roestvrij maakt en Innoclean B560 dat een nanometer dikke beschermlaag achterlaat dat het werkstuk roestvrij houdt.
Ook vuilaanslag, een andere belangrijke oorzaak van oxiderend roestvast staal, verdwijnt in het oplosmiddel. B570 dringt in de poriën van het werkstuk zodat ook daaruit het roestvormende vuil spoelt. De beschermende laag B560 die onder meer alle putjes en krassen afdekt moet regelmatig vernieuwd.

Staalwol

Buis neemt de introductie van beide producten te baat om te waarschuwen tegen het advies dat sommige leveranciers van roestvast stalen producten geven om oxidatie tegen te gaan. In hun visie lukt dat het best door het materiaal op te wrijven met staalwol of een schuurspons. “Met het gevolg dat oxidatie er nog meer vat op krijgt.” Wie in de praktijk de waarde van Buis’ alternatief wil beproeven kan monsterset inclusief speciale spons bestellen via www.inno-soft.nl
KADER:
Niet alleen roestvast staal knapt op van Innosoft B570 en Innoclean B560; dat doet ook aluminium. De oxidehuid die dit metaal en de verschillende legeringen ervan beschermt kan het begeven en dat uit zich in onder meer corrosiepokken. Innosoft B570 laat die nagenoeg helemaal verdwijnen. Daarmee is het oppervlak in elk geval voorlopig gered. Want de pokken werken als een soort trechters die de oxide steeds dieper in het metaal brengen. Zodra Innosoft is ingewerkt op d oxide kan het oppervlak het best gereinigd met Innoclean, adviseert metaalexpert Ko Buis van Van Leeuwen Stainless. De praktijk moet uitwijzen of het nanolaagje dat de reiniger achterlaat voldoende bestand is tegen weer en wind en zo de dreiging van oxidatie kan stoppen.

Reageer op dit artikel