nieuws

IJB en Eneco in de fout bij ontploffing

bouwbreed Premium

Een geotechnisch bedrijf verzuimde voor het sonderen bij een Utrechts winkelcentrum een Klic-melding te doen. Een door het bedrijf veroorzaakte gaslek leidde vervolgens tot een ontploffing. IJB Geotechniek moest zich deze week tegenover de rechter verantwoorden.

Toen de twee sondeermeesters na een lange reis vanuit het Friese Lemmer op 10 januari 2006 aankwamen in Utrecht, troffen ze niet aan wat ze verwachtten. In plaats van een gesloopt winkelcentrum woonden er nog mensen boven de winkels, en waren sommige winkels nog steeds in gebruik. De mannen stonden in dubio. De werkopdracht bevatte geen Klic-gegevens, dus het was onduidelijk waar de leidingen lagen. Besloten werd om een zogenaamde wichelroede in te zetten, een omstreden apparaat waarmee de ligging van leidingen bepaald kan worden.
Bij het aanbrengen van de tweede buis ging het fout: de sonderingsbuis ging dwars door een asbest gasleiding waarna de mannen direct een gaslucht roken. Ze schakelden direct energiebedrijf Eneco in. Geen makkie, want de reparatiedienst wilde eerst weten waar het tweetal zich precies bevond. De sondeermeesters moesten bij een slager vragen om de postcode.

Ballonnen

Toen Eneco arriveerde, moest het terrein worden afgezet, de stroom afgesloten en de gasleiding opengegraven. Zo’n anderhalf uur na het ontstaan van het lek werd de buis gedicht met ballonnen. Volgens de slager hing er in het winkelcentrum en in zijn winkel nog steeds een flinke gaslucht. Hij zette wat deuren open, en kreeg uiteindelijk van de Eneco-medewerker het sein dat de stroom weer aankon. Er werden geen metingen gedaan, en brandweer en politie werden niet ingeschakeld. Toen de Eneco-reparateur bij de sondeermeesters in de auto zat om een schadeformulier in te vullen, volgde een grote klap. Het gas had zich opgehoopt in de kruipruimtes van enkele winkels en ontbrandde.
Een twaalfjarig meisje raakte zwaargewond en zou later blijvend letsel aan het ongeluk overhouden. Een tweetal andere kinderen raakte licht gewond.

Fouten

In verschillende onderzoeksrapporten over het ongeval blijkt dat beide bedrijven fouten hebben gemaakt. IJB had nooit aan het werk moeten gaan zonder gegevens over de plaats van de leidingen, en de medewerkers hadden nooit moeten vertrouwen op de wichelroede. Eneco liet na om gasconcentraties te meten en om de hulpdiensten in te schakelen.
Toch stond alleen IJB Geotechniek deze week voor de rechter. Volgens de officier van justitie komt dat omdat het bedrijf “grove onvoorzichtigheid” te verwijten valt, waardoor zwaar lichamelijk letsel is veroorzaakt. De beslissing om toch te sonderen lag weliswaar bij de twee sondeermeesters, maar het bedrijf had geen procedures wanneer er geen Klic-melding bij de werkopdracht zit. Bovendien wist het management van het gebruik van de wichelroede. Kortom, de gedraging van de werknemers paste in de normale bedrijfsvoering. Hij eiste een geldboete van 25.000 euro.
Maar het bedrijf wijst erop dat er wel degelijk een handboek is dat door de mannen gevolgd had moeten worden. “Ze hadden direct moeten terugkeren naar Lemmer,” aldus directeur Groen van IJB. Volgens de advocaat heeft IJB alleen schuld aan het doorboren van de gasleiding, en zeker niet aan de ontploffing. “Op het moment dat de twee mannen Eneco belden, hield hun verantwoordelijkheid op.”Uitspraak is over twee weken.

Reageer op dit artikel