nieuws

Hoogleraren kraken crisiswet af

bouwbreed

Hoogleraren trekken ernstig in twijfel of een crisis- en herstelwet met regelvrije zones de bouw op weg helpt. “De bouw moet oppassen niet te worden weggejokerd.

Premier Balkenende en de ministers Eurlings (verkeer) en Cramer (VROM) bereiden een tijdelijke wet voor die af moet rekenen met stroperige procedures voor bouwprojecten. In de zogeheten ‘Crisis- en Herstelwet’ moeten regelvrije zones komen te staan, liet de minister-president zaterdag tijdens het CDA-partijcongres weten. Chris Backes, hoogleraar Staats- en Bestuursrecht aan de Universiteit Maastricht, is uiterst kritisch over het plan. “Regelvrije zones zijn EG- rechtelijk niet haalbaar. Slechts op een enkel punt is winst te behalen. Bijvoorbeeld op het gebied van geluidsvoorschriften waar nauwelijks Europese afspraken voor zijn. Maar het is de vraag of je in wetgeving moet vastleggen dat geluidsoverlast er even niet toe doet.” Op het gebied van luchtkwaliteit, mer-procedures en habitat-richtlijnen valt weinig winst te boeken, meent Backes. “Tenzij er een Europese crisiswet komt. Theoretisch is dat mogelijk, maar ik zie het niet van zo’n carte blanche komen.”

Verkruimeling

Rinus van Schendelen, hoogleraar politicologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam loopt evenmin warm voor deze crisiswet. Bouwprojecten versneld naar voren brengt volgens hem maatschappelijke risico’s met zich mee: overhaaste uitvoering, en verkruimeling van maatschappelijk draagvlak voor bouwen, door bouwmissers. Van Schendelen trekt ook het argument voor een crisiswet in twijfel. “Ik hoor steeds meer stakeholders die tegenspreken dat vertraging van bouwprojecten inderdaad ‘aan de voorkant begint’ zoals onder meer de commissie-Elverding betoogt.” Bouwend Nederland zou volgens Van Schendelen eerst ‘intelligent moeten nagaan’ of de bouw versneld kan leveren. “Als de sector dat nu niet kan waarmaken, loop je straks het risico dat de bouw over twee jaar bij de regering wordt weggejokerd.”

Reageer op dit artikel