nieuws

Grontmij legt stabiele basis voor groei

bouwbreed

Grontmij heeft recordjaar 2008 afgesloten met een omzet van van 846 miljoen euro. Vooral dankzij de successen in de markten voor milieu, water en energie steeg de winst met 18,5 procent tot 38,8 miljoen euro.

“We hebben het beste jaar in onze geschiedenis achter de rug”, zegt bestuursvoorzitter Sylvo Thijsen. “Grontmij is financieel gezond en heeft door zijn gespreide portefeuille een sterke marktpositie in Europa. Ons orderboek met een werkvoorraad van een jaar in combinatie met het gegeven dat 70 procent van het werk afkomstig is van overheden, zet ons bedrijf in een sterke uitgangspositie”.
Thijsen heeft hoge verwachtingen van de plannen die overal in Europa in ontwikkeling zijn om de economie te stimuleren. In Duitsland en Groot-Brittannië leveren de hulppakketten al extra werk op.
“Uitstekend dat ook Nederland anticyclisch gaat investeren. Kleinschalige projecten hebben we nodig op het gebied van water, energie en infra. Denk aan de rioolzuiveringsinstallaties, vernieuwing van oude rioleringen en het gebruik van biomassa. Gek dat we in ons land, dat zo goed is in het ophalen van oud papier, nog steeds zo slecht zijn in het verzamelen van de resten van bos en beplanting. In Duitsland functioneren al veertig kleinschalige centrales voor biomassa voor het verwarmen van wijken of zwembaden”.
In Nederland voerde Grontmij vorig jaar de omzet op met 5,3 procent tot 332 miljoen euro. De thuismarkt is nog goed voor 39 procent van alle activiteiten van het ingenieursbureau. Dankzij de komst van Carl Bro neemt Denemarken na Nederland de tweede positie in met een omzet van 171,2 miljoen euro. In Groot-Brittannië haalde het bureau 115,4 miljoen euro uit de markt. De geldstromen uit België, Duitsland/Polen en Zweden schommelen tussen de 58 en 89 miljoen euro.

Infrastructuur

Op het vlak van de infrastructuur schat Grontmij de kansen gunstig in. De nationale overheden trekken projecten voor wegen en rails naar voren. Tegelijkertijd zet Brussel de geldkraan open voor de Trans-Europese Netwerken.
Gevaren ziet Grontmij vooral in zijn segment bouw 0x26 industrie. In Groot-Brittannië staan alle seinen op rood. In Nederland en Denemarken is de vraag vanuit de woningmarkt en de sector kantoren zwak. In België zit de pijn vooral bij opdrachten vanuit de industrie.

Reageer op dit artikel