nieuws

Gelderland, Zeeland en Drenthe investeren in aanpak crisis

bouwbreed Premium

De provincies Gelderland, Zeeland en Drenthe presenteerden gisteren hun plannen voor de aanpak van de economische recessie. In Zeeland is daar 395,5 miljoen euro mee gemoeid, in Groningen gaat het om 100 miljoen euro. Het is nog onbekend hoeveel geld Drenthe investeert.

De provincie Zeeland wil projecten gaan vervroegen. Hier denkt de provincie aan het voorbereiden van de verbreding van de Sloe- en Tractaatweg, ter waarde van 100 miljoen euro, en het treffen van voorbereiding aan de Sluiskiltunnel, goed voor 275 miljoen euro.
In het door Gelderland gepresenteerde maatregelenpakket worden projecten eerder uitgevoerd én wordt extra geïnvesteerd. Zo wordt 35 miljoen euro gestoken in projecten die Gelderland sterker uit de crisis doen komen. Vijf miljoen daarvan gaat naar de Participatiemaatschappij Oost-Nederland, een participatiemaatschappij die innovatieve projecten steunt.

Klimaat

Ook investeert de provincie in het Gelderse klimaatprogramma. De provincie wil door het tijdelijk inzetten van extra subsidies woningen energiezuiniger maken. Deze subsidies gaan direct naar de eigenaren van de woningen. Ook wordt geld gestoken in het plaatsen van zonnepanelen op scholen.
Ook Drenthe wil waar mogelijk projecten naar voren halen. Zo moet in 2009 versneld worden begonnen met het uitvoeren van verkeerskundige studies. Hierdoor wordt de uitvoering van projecten, zoals de N374 bij Borger en de N371 bij de Smildes, versneld voorbereid.
Het provinciebestuur zich verder op energiebesparing. In de oorspronkelijke plannen moesten 65.000 woningen in 2015 met twee energielabels worden verlaagd. Nu wordt ingezet op het verbeteren van het energiegebruik van drieduizend bestaande woningen in 2009 en 2010.
Volgens een woordvoerder van de provincie Groningen presenteert de noordelijke provincie deze week nog zijn maatregelen tegen de economische malaise. De provincies Overijssel, Flevoland zullen dat de ‘komende weken” doen.
De provincie Zuid-Holland zal volgens een woordvoerder niet op korte termijn met een groot pakket aan maatregelen komen. In Friesland bezint het provinciebestuur zich op de mogelijkheden voor een grootschalige aanpak van de recessie.
Eerder dit jaar presenteerden Noord-Holland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg hun plannen.

Reageer op dit artikel