nieuws

Ecologische woningen op plek van Zwolse Trapjesbuurt

bouwbreed

De invulling van de karakteristieke Trapjesbuurt in de Zwolse wijk Holterbroek krijgt vorm. Samen met architect Renz Pijnenborgh van het bureau Archi Service uit Den Bosch hebben de buurtbewoners een stedenbouwkundig programma gemaakt waarin 36 ecologische koop- en huurwoningen worden gerealiseerd.

Het gaat om energiezuinige woningen waarbij milieuvriendelijke bouwmaterialen worden toegepast. Alle woningen krijgen tevens een regenwateropslag en begroeide gevels en daken voor de uitstraling.
De sloopwerkzaamheden heeft sloopbedrijf Boverhoff uit Heerde inmiddels al afgerond, de ontwikkelingen rond de nieuwbouwplannen liggen echter sinds begin vorig jaar stil. De gemeente Zwolle wilde de buurt meer betrekken in de plannen. Een speciale werkgroep vanuit de Trapjesbuurt nam vervolgens het initiatief voor de invulling van de buurt. De nadrukkelijke wens om in elk geval een van de drie verdiepingen hoge huizenblokken met de karakteristieke trappenportieken te behouden, was door het verlagen van het grondwaterpeil financieel onhaalbaar geworden.
Als het stedenbouwkundig programma wordt goedgekeurd, zal de bouw begin volgend jaar starten. In totaal zullen er 332 woningen in de wijk Holtenbroek komen waarvan 36 in het nieuwe ‘eco-cluster’. Het is de bedoeling dat de vernieuwde Trapjesbuurt in 2011 wordt opgeleverd.

Reageer op dit artikel