nieuws

Duitse ketelbouwer Viessmann blijft in eigen land goed verdienen

bouwbreed

Viessmann mag niet klagen, vindt topman Peter Schenk van de Duitse ketelbouwer. Vorig jaar zette het bedrijf 1,7 miljard euro om; 21 procent meer dan het jaar ervoor. Wat Duitsland betreft rekent Schenk voor dit jaar op een kleine omzetgroei. In de rest van Europa zal de verkoop wat teruglopen.

Vorig jaar haalde Viessmann in Duitsland 717 miljoen euro op, uit het buitenland kwam 987 miljoen euro in het laatje. Voor Duitsland betekent dat bedrag een omzetgroei van 26 procent en voor het buitenland 15 procent. Frankrijk voert de topdrie van buitenlanden aan met een omzet van bijna 200 miljoen euro, gevolgd door Italië met net 100 miljoen en België met 85 miljoen euro. Bijna 48 procent van de totale omzet kwam uit de verkoop van verwarmingen voor hernieuwbare energiedragers. Grote ketelinstallaties droegen voor 39 procent bij en HR-ketels voor 27 procent.
“Zonder de conventionele systemen tekort te doen maakt Viessmann veel werk van installaties voor hernieuwbare energiedragers”, zegt Schenk. De kennis die daarvoor nodig is koopt de fabrikant in. Vorig jaar nam de ketelbouwer het Zwitserse KWT over, producent van warmtepompen tot 1 megawatt en ESS, een Duitse bouwer van warmtekrachtkoppelaars met een elektrisch vermogen tot 500 kilowatt. Schenk: “Deze acquisities droegen niet bij aan de omzet maar leverden alleen kennis op.”

Hernieuwbaar

In Duitsland verkocht Viessmann vorig jaar 12 procent meer ‘warmte-opwekkers’ oftewel 616.000 installaties. Echter nog steeds minder dan de 726.000 installaties die de fabrikant in 2006 wist te verkopen. “In Duitsland komt de nadruk steeds meer te liggen op systemen voor hernieuwbare energiedragers en op HR-ketels”, constateert Schenk. “Die kant gaat het ook in het buitenland uit, zij het wat minder snel dan in de Bondsrepubliek.”
Het klimaatprogramma waarmee de EU het energieverbruik wil verminderen, biedt evenwel goede vooruitzichten aan de bedrijfstak installatie. Want wil Brussel de voornemens in 2020 gerealiseerd zien dan moeten alleen al in Duitsland in de komende twaalf jaar zo’n 13,6 miljoen verwarmingsinstallaties worden vervangen. “Zoals het er nu naar uitziet is dat meer dan met de huidige capaciteiten bij de producenten en de installateurs te realiseren is”, vindt Schenk. Om die te laten groeien zal onder andere de overheid de weg moeten effenen voor de benodigde investeringen.

Reageer op dit artikel