nieuws

Diverse varianten voor herstel Apeldoorns Kanaal

bouwbreed

Herstel van het Apeldoorns Kanaal tussen Hattem en Dieren kost tussen de 30 miljoen en 120 miljoen euro. Dat blijkt uit een onderzoek van Grontmij naar de ontwikkelingskansen van het kanaal. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Stuurgroep Apeldoorns Kanaal, waarin de betrokken gemeenten, het waterschap Veluwe, het recreatieschap Veluwe en de provincie […]

Herstel van het Apeldoorns Kanaal tussen Hattem en Dieren kost tussen de 30 miljoen en 120 miljoen euro. Dat blijkt uit een onderzoek van Grontmij naar de ontwikkelingskansen van het kanaal.
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Stuurgroep Apeldoorns Kanaal, waarin de betrokken gemeenten, het waterschap Veluwe, het recreatieschap Veluwe en de provincie Gelderland samenwerken. Het herstel van het kanaal wordt gezien als een onderdeel van bredere ontwikkelingen op het gebied van toerisme, recreatie en natuur. De bouw van woningen, vakantiebungalows, hotels en landgoederen komen als kansen voor particuliere ondernemers uit het onderzoek naar voren. In het rapport wordt becijferd dat deze ontwikkelingen enkele honderden nieuwe arbeidsplaatsen voor de regio kunnen opleveren.
Het Apeldoorns Kanaal is aan het begin van de negentiende eeuw in opdracht van koning Willem I aangelegd, maar in de loop der tijd in verval geraakt. De Stichting Apeldoorns Kanaal spant zich sinds 1995 in om het kanaal weer bevaarbaar te maken.
Uit het onderzoek blijkt dat die bevaarbaarheid niet als doel gezien moet worden, maar dat een hersteld Apeldoorns Kanaal als een ‘parelketting van Gelderland’ een katalysator voor de ontwikkeling van het gebied kan vormen.
In de goedkoopste variant wordt het kanaal gesaneerd en alleen bevaarbaar gemaakt voor kano’s en fluisterboten. De duurste variant gaat uit van bevaarbaarheid van het kanaal door motorboten, waarvoor ook bruggen en sluizen moeten worden aangepast. De provincie Gelderland organiseert op 25 maart een debat over de toekomst van het Apeldoorns Kanaal.

Reageer op dit artikel