nieuws

Corporatie test warmtepomp

bouwbreed

Ketelbouwer AWB uit Helmond en radiatorleverancier Konvektco uit Den Bosch doen volgende maand een proef met een luchtwarmtepomp. Corporatie woCom uit Someren stelt er drie woningen voor beschikbaar. Als de proef slaagt brengt AWB in 2010 een handelsuitvoering van zijn nieuwe warmtepomp op de markt. De Helmondse ketelbouwer gaat ervan uit dat zijn luchtwarmtepomp net […]

Ketelbouwer AWB uit Helmond en radiatorleverancier Konvektco uit Den Bosch doen volgende maand een proef met een luchtwarmtepomp. Corporatie woCom uit Someren stelt er drie woningen voor beschikbaar. Als de proef slaagt brengt AWB in 2010 een handelsuitvoering van zijn nieuwe warmtepomp op de markt.
De Helmondse ketelbouwer gaat ervan uit dat zijn luchtwarmtepomp net zo zuinig is als de conventionele warmtepomp.
In de woningen blijft de bestaande HR-ketel hangen om op piekmomenten te kunnen bijspringen. AWB sluit deze hybride installatie aan op ‘low H2O’ radiatoren van Jaga die met een zeer lage watertemperatuur een ruimte verwarmen. Alle radiatoren in de woningen zijn vervangen door de lagetemperatuurradiatoren. Jaga monteert daar een aanjager op die ’s winters snel de afgegeven warmte verspreidt en ’s zomers passief koelt.
De proef is een initiatief van AWB en Jaga-importeur Konvektco; woCom stelde op hun verzoek drie gerenoveerde woningen in Someren beschikbaar. Die zijn bewoond en moeten om die reden inzicht kunnen geven in de praktische waarde van de onderzochte installatie. Tot halverwege 2010 worden de besparingen op gas en elektra gemeten. De ervaringen van de bewoners en van de installateur wegen mee in het oordeel.

Reageer op dit artikel