nieuws

Coalitie lovend over crisisplan, oppositie royaal met kritiek

bouwbreed

De politieke scheidslijnen lopen deze dagen keurig tussen coalitie en oppositie. Niet zo raar ook, gezien het feit dat het crisisakkoord in de afgelopen weken is dichtgetimmerd achter de gesloten deuren van het torentje van Balkenende.

Het moge dan ook geen verrassing zijn dat PvdA, CDA en ChristenUnie zich unaniem achter het akkoord scharen en dat de fractievoorzitters van deze drie partijen zich er stuk voor stuk in lovende woorden over uitspreken.
Een stuk minder vleiende woorden waren gisteren op te tekenen van de oppositiebankjes.
De grootste oppositiepartij , de SP, maakt zich zorgen over de bezuinigingen. Fractievoorzitter Agnes Kant liet bovendien weten “de investeringen in de kabinetsplannen aan de magere kant te vinden.”
Femke Halsema van GroenLinks sprak na de presentatie door Balkenende van “een halfbakken indruk. Er zitten best een paar goede voorstellen in, maar ook heel slechte maatregelen, zoals de versnelde aanleg van wegen.” Halsema vindt het jammer dat het kabinet geen grote hervormingen doorvoert zoals het aanpakken van de hypotheekrenteaftrek. “Een gebrek aan politieke moed”, concludeert de politica.
VVD-leider Rutte vindt het maatregelenpakket “een windei. Het kabinet haalt de grote sneeuwschuiver uit de kast en schuift de moeilijke problemen vooruit.”

Winnaar

Alexander Pechtold, fractievoorzitter van D66, vindt het akkoord “een gemiste kans als het gaat om het aanpakken de arbeidsmarkt en de woningmarkt. Mevrouw Jongerius van de vakbond FNV mag mee onderhandelen en zij is tot nu toe de winnaar van de vier weken durende onderhandelingen.” Pechtold vindt dat het parlement door de regering aan de kant is gezet en wil graag een hoorzitting organiseren met de vakbonden, vóórdat de Tweede Kamer met het kabinet debatteert over de plannen.
Minst vleiend is de PVV van Geert Wilders: “Een regelrechte aanfluiting, broddelwerk.”

Reageer op dit artikel