nieuws

Calduran wil alternatieven bekijken voor Anker-fabriek

bouwbreed Premium

Calduran Kalkzandsteen is bereid om naar alternatieven te kijken voor de geplande ontmanteling van kalkzandsteenfabriek Anker in Kloosterhaar. Dat meldt CNV-onderhandelaar Peter de Ridder, na een gesprek met de directie van Calduran.

“Dit is een heel positief signaal. We zijn er nog niet, maar Calduran wil met ons meedenken over alternatieven. En volgens ons zijn die er ook”, aldus De Ridder.
Calduran Kalkzandsteen maakte onlangs bekend een van haar drie vestigingen (Kloosterhaar, zeventig werknemers) ingrijpend te willen reorganiseren. De Ridder: “Tot onze verbazing wil Calduran in Kloosterhaar de productie van elementen helemaal stopzetten en deels overhevelen naar de twee andere vestigingen in Harderwijk en Bovensmilde. Voor de fabriek in Kloosterhaar zou het betekenen dat maar liefst 55 mensen hun baan verliezen. Er blijft dan bijna niets over.”
De Ridder heeft bij Calduran gepleit voor een onderzoek naar alternatieven. “We zien natuurlijk ook wel dat Calduran veel last heeft van de huidige crisis, maar volgens ons is het geen goede oplossing om nu 55 mensen op straat te zetten. Er zijn andere mogelijkheden. Zonder meteen toezeggingen te doen, is Calduran bereid om daarover mee te denken. Dat is al winst. Volgende week dinsdag praten we daarover verder.”
Volgens De Ridder is het beter om de pijn te verdelen over de drie vestigingen, door overal de productie te verlagen en tegelijk zoveel mogelijk mensen in dienst te houden. “Dat zou ook verstandig zijn, want als de markt weer aantrekt, heb je die mensen hard nodig. In de tussentijd kunnen we met een ouderenregeling, die voor alle drie de vestigingen geldt, al een groot deel van het probleem oplossen.”

Reageer op dit artikel