nieuws

Britten nemen weer meer hypotheken op

bouwbreed

In Groot-Brittannië zijn in februari 38.000 nieuwe hypotheken goedgekeurd, bijna 20 procent meer dan in de voorafgaande maand en het hoogste niveau sinds mei vorig jaar.

In februari 2008 werden nog 67.842 hypotheken afgesloten zodat op jaarbasis sprake is van een daling met bijna 45 procent. Verder blijven de Britse huizenprijzen nog steeds zakken maar het tempo waarin dat gebeurt zwakt af.
Volgens de organisatie van onroerendgoedspecialisten RICS ‘beginnen de effecten van lagere hypotheekrente en gedaalde woningprijzen door te sijpelen’. De RICS meldt al enkele maanden dat er bij de makelaars weer meer belangstellende kopers binnenlopen. Volgens hoofd economie Simon Rubinsohn ‘is het voor veel eerste kopers echter nog steeds moeilijk om het deposito bij elkaar te krijgen’. Hij refereert daarbij aan het feit dat banken en andere hypotheekverstrekkers nu hooguit 75 procent van de woningprijs willen financieren terwijl ze voor de crisis meestal tot 100 en in sommige gevallen zelfs tot 125 procent wilden gaan.
Volgens Hometrack, een onderzoeksbureau voor de woningmarkt, zijn de Britse huizenprijzen in maart op maandbasis met gemiddeld 0,6 procent gedaald. Dat volgt op een daling met 0,8 procent in februari en met een vol procent in januari. Het maartcijfer is het laagste in tien maanden tijd. Volgens Hometrack werden 19 procent meer verkopen afgesloten nadat dat aantal in februari al met 36 procent was toegenomen.

Vraagprijs

De gemiddelde verkooptijd voor woningen nam licht af van twaalf weken in februari naar 11,3 weken in de lopende maand. Bovendien slaagde bijna 90 procent van de verkopers er in hun vraagprijs ook werkelijk te vangen, waarbij de aantekening past dat de meeste realistische verkopers die prijs wel danig naar beneden hebben bijgesteld.

Reageer op dit artikel