nieuws

Bouygues rekent op 3 procent minder omzet

bouwbreed

Het Franse bouw- en telecombedrijf Bouygues houdt dit jaar rekening met een omzetdaling. Dat heeft topman Martin Bouygues gisteren gezegd in een toelichting op de jaarcijfers.

De bestuursvoorzitter verwacht dat de omzet uit zal komen op 31,7 miljard euro, 3 procent minder dan vorig jaar. De bedrijfsopbrengsten van de bouwdivisie zullen met 2 procent teruglopen tot 8,9 miljard. Voor Colas, de wegenbouwpoot van Bouygues, wordt gemikt op 12,2 miljard euro aan omzet. In dat geval levert de grootste activiteit van het concern 4 procent in.
De vastgoedtak krijgt naar verwachting de grootste klap te verduren: de omzet zal met 7 procent dalen tot 2,7 miljard. Alleen de telecomdivisie moet in staat zijn dit jaar de omzet verder op te voeren, met 2 procent tot 5,2 miljard.
De terugval in omzet is het gevolg van de wereldwijde crisis.

Vet

Het concern heeft volgens de topman echter meer dan genoeg vet op de botten om de economische tegenwind te trotseren. “Dankzij de verschillende activiteiten en onze geografische spreiding is Bouygues goed gewapend tegen de crisis”, aldus Martin Bouygues. Het bedrijf verwacht dit jaar te kunnen profiteren van Franse, Europese en Amerikaanse stimuleringsmaatregelen, die voorzien in extra investeringen in infrastructuur. Ook aangescherpte milieueisen zullen het concern in de kaart spelen, aldus Bouygues.
De Fransen kenden vorig jaar een uitstekend jaar. De omzet steeg met 11 procent tot 32,7 procent. Het operationele resultaat klom met 3 procent tot 2,2 miljard. Onder aan de streep hield Bouygues ruim 1,5 miljard over. Dat is 9 procent meer dan in 2007.

Bouwdivisie

Colas pakte met 12,7 miljard euro 10 procent meer omzet. De nettowinst klom met 4 procent tot 475 miljoen euro. De orderportefeuille daalde met 11 procent naar 5,8 miljard. Volgens Bouygues vooral het gevolg van het wegvallen van enkele zeer grote internationale contracten.
De bouwdivisie voerde de bedrijfsopbrengsten in 2008 met 13 procent op tot 9,1 miljard. Vooral buiten thuisland Frankrijk deed de bouwpoot het goed. De afzet steeg er met 21 procent. De activiteiten waren goed voor een nettowinst van 297 miljoen, 3 procent meer dan het voorgaande jaar.
De divisie begon dit jaar met 12,3 miljard euro aan werk op de plank.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels