nieuws

Angst Berenschot voor valkuil aanbestedingen

bouwbreed

Aannemers moeten oppassen zich in de aanbestedingsmarkt lelijk in de nesten te werken. Wie nu al te gemakkelijk werk binnenhaalt, koopt volgens bureau Berenschot de eigen verliezen van straks.

“De marges op de aanbestedingsmarkt in de B0x26U zijn sterk verslechterd”, zegt adviseur Hubert Sturm. “De inkopers ruiken hun macht. Dat is geen goede ontwikkeling voor de bouw. Tot de bouwvak is iedereen aan het werk, al zie je al pijn bij de kleintjes. De banken kijken al meer vanuit de optiek wie gaat overleven. We krijgen een stevige recessie”.
Zijn collega Han Ribberink maakt zich zorgen over bouwers die het pad van de vernieuwing hebben ingeslagen. “Innovatieve bedrijven kunnen het loodje gaan leggen. De bouw zou dan jaren teruggezet worden. Dat is mijn grote schrik”.
Berenschot constateert dat de crisis de bouw in een spagaat gebracht heeft. De belangen op de korte en lange termijn staan haaks op elkaar. Vanwege de vergrijzing en de geringe instroom van studenten dienen zich over enkele jaren grote tekorten op de arbeidsmarkt aan. Sanering van personeel betekent daardoor het snijden in de eigen toekomst.
Sturm: “Wat te doen? Ontsla je de ouderen dan neem je afscheid van de mensen met operationele ervaring en houd je de theoretische jongeren over. Toch moeten om te overleven voor de korte termijn keuzes gemaakt worden.”
Ribberink: “Je ziet al wel verandering. Jarenlang was alles omzet, omzet, omzet. Nu ontstaat het besef dat de bedrijfsvoering niet gaat om omzet maar rendement. Dan moet je toch aan andere knoppen gaan draaien. De ondernemers gaan meer denken aan hun positie in de markt.”
De aannemers staan volgens Ribberink voor de opgave hun toegevoegde waarde te bewijzen. “Als iemand een stofzuigerfabriek wil, moet je niet snel een gebouw willen neerploffen. Denk mee met de klant, ga na welke processen en machines van belang zijn. De logistiek vraagt misschien niet slechts één maar wel twee of drie van die dozen. Toon interesse.”

Alleseters

Sturm verwijt de aannemers te weinig op cijfers te sturen. Aannemers hebben vaak het overzicht en inzicht niet meer door zwakke projectbewaking. Welke projecten lopen goed, waar wordt het geld verdiend. “Je hebt te veel alleseters. Maak liever keuzes voor datgene waar je goed in bent. Ik was bij een bedrijf in de grond-, water- en wegenbouw met een verhuurtak. De directeur wist niet eens de kostprijs van zijn graafmachines. Hoe kun je dan tegen een redelijke prijs verhuren? Kijk ook naar de wijze waarop dingen gefinancierd zijn. Je treft aan dat projecten met duur vreemd vermogen betaald worden en het geld voor de auto van de directeur uit de eigen zak komt. Herfinanciering, dat is een eerste logische stap om een bedrijf op orde te brengen”.

Reageer op dit artikel