nieuws

Aasgierfonds ziet einde dal huizenmarkt VS

bouwbreed

Beleggingsfonds Stonebridge Investments grijpt de huizencrisis in de VS aan om afgeprijsde huurwoningen te kopen. Directeur Kees Brüggen: “Met een net woord: we maken gebruik van de crisis.”

De een zijn dood is de ander zijn brood. Of, positiever geformuleerd: waar een crisis is, zijn kansen.
Die kansen liggen wat beleggingsfonds Stonebridge Investments betreft nu vooral in huurwoningen in de VS. De eerste slachtoffers van de kredietcrisis, bewoners met subprime hypotheken, zijn massaal naar huurwoningen getrokken, en starters branden hun handen niet aan koopwoningen.
Omdat ook nog de bouw van nieuwe woningen is stilgevallen, biedt beleggen in bestaande huurwoningen kansen, meent Kees Brüggen, directeur van het opportunityfonds. Het Amerikaanse moederbedrijf van Stonebrigde heeft 400 miljoen dollar in vastgoed geïnvesteerd, waarvan 80 procent in huurhuizen. De Nederlandse tak is een pas opgerichte joint venture tussen Bouwfonds Real Estate Investment Management en Timeless Investments. In Nederland hoopt Stonebridge-baas Brüggen jaarlijks 35 à 40 miljoen euro op te halen. De Amerikaanse woningmarkt is volgens hem de beste beleggingsmarkt op dit moment.
Het beleggingsobject waar Brüggen nu geld voor zoekt, is een appartementencomplex met 130 huurwoningen in Springvalley (Washington). De voormalige investeerder kon het niet meer betalen, de bank vorderde het complex terug. “We hebben het met een discount gekregen.”
De Amerikaanse huizenmarkt vergelijkt hij met een boomgaard met rijpe appelen. Waar je doorheen kan lopen. “Je ziet een appel. Goh, wat ziet die er lekker uit, denk je. Dan zie je twee bomen verderop een andere appel die er nog veel lekkerder uit ziet. Je gooit de ene appel over je schouder weg en neemt de volgende appel.”
Hij geeft toe van de crisis te profiteren. “Je bent toch een beetje een rover. Dat is de Nederlandse mentaliteit. In tijden van chaos worden de fundamenten van echt vermogen gecreëerd.”

Reageer op dit artikel