nieuws

Witteveen+Bos geeft met con tainerhaven infrastructuur Turkije nieuw e impuls

bouwbreed

Witteveen+Bos maakt plannen om bij het Turkse dorp Filyos een containerhaven uit de grond te stampen. De opdracht vertegenwoordigt een waarde van 4 miljoen euro.

SDLqFilyos beschikt nu slechts over een klein haventje voor lokaal gebruik”, zegt projectleider Gert Hamoen. “De kust is bergachtig. Op de plaats waar een rivier in de Zwarte Zee stroomt, moet de haven worden aangelegd.”
De nieuwe haven van Filyos maakt deel uit van een plan om voor een bedrag van 20 miljard euro de infrastructuur van Turkije een nieuwe impuls te geven. De keuze is gemaakt om dwars door het land, tussen Filyos in het noorden en Mersin aan de Middellandse Zee, een dubbellijns spoorweg aan te leggen.
Op die wijze wil de Turkse regering ten behoeve van het containervervoer een alternatief over het land hebben voor de steeds drukkere scheepvaartverbinding via bottleneck Bosporus. Witteveen+Bos werkt bij het project in Filyos samen met haar Deense partner Niras, de instituten NEA en Pharos plus de universiteit van Ankara. De financiering geschiedt met hulp van ontwikkelingsgeld van de Europese Unie.
Tot de opdracht behoren het maken van een transportstudie, een masterplan en een haalbaarheidsonderzoek. Tevens wacht de vervaardiging van een milieu-effectrap-portage, het ontwerp en de bestekken.
Gert Hamoen: “Het mooie is dat we geheel blanco kunnen beginnen. We werken vanuit ons kantoor in Ankara. Over achttien maanden moeten alle plannen gereed zijn”.

Reageer op dit artikel