nieuws

Vooruit: go, go, go

bouwbreed Premium

De vooruitzichten zijn niet goed voor de komende jaren, omzetten en winsten dalen, veel mensen verliezen hun baan. We moeten nu investeren en bezuinigen tegelijk, zoals bij iedere reorganisatie. De omzet van de bouwwereld is de belangrijkste indicator voor de landelijke economie. ?Zet die indicator op groen. Go! Natuurlijk is het vervelend dat bedrijven sluiten […]

De vooruitzichten zijn niet goed voor de komende jaren, omzetten en winsten dalen, veel mensen verliezen hun baan. We moeten nu investeren en bezuinigen tegelijk, zoals bij iedere reorganisatie. De omzet van de bouwwereld is de belangrijkste indicator voor de landelijke economie. ?Zet die indicator op groen. Go!
Natuurlijk is het vervelend dat bedrijven sluiten en er ontslagen vallen. Maar er zijn nog steeds bedrijven die mensen zoeken, bedrijven kunnen een doorstart maken en mensen beginnen gewoon een (nieuw) bedrijf. Dat zijn positieve geluiden waarin de media niet goed zijn, zelfs het geheel laten afweten. Het is me opgevallen dat sinds het economisch slecht gaat actualiteitenrubrieken slecht nieuws shows uitzenden over bedrijven. Toen het goed ging waren ze nergens te bekennen. Goed nieuws is geen nieuws. Ja, nu buitelen de media over elkaar door de ether, zoveel slecht nieuws kunnen ze melden: bijna orgastisch. Ze schrijven en praten hun eigen crisis, zo lijkt het. Pas zag ik nog een tv-programma aangekondigd met tips over het uitonderhandelen van een ontslagvergoeding. In plaats van tips hoe iemand zo snel mogelijk weer aan het werk komt. Allemaal van ons belastinggeld, ik heb niet gekeken.
Onze regering lijkt lamgeslagen door de laatste raming van het CPB. Ook weer zo’n instelling die nu weet hoe het verder gaat, terwijl ik ze vorig jaar niet anders hoorde dan met zeer positief nieuws. Zo zijn er nog velen. Onze regering gaat een paar weken nadenken en komt daarna met plannen. U en ik weten al waarmee ze komt: extra investeren in noodzakelijk voorzieningen: (woning) bouw, infra. Het bezuinigen van overbodige uitgaven: in iedere begroting zit 10 procent lucht, dat is veel geld op alle begrotingen in dit landje. Afschaffen van belastingen en regels die de groei van de economie afremmen. Dat kan voor de zomer rond zijn. Go!
Ja, dan moeten al die nieuwbouwwoningen verkocht worden. Dit kan best eens even duren, voor die verkoop weer gaat lopen. Maar, zorg dan ook als de verkoop start dat mensen er in kunnen, dat ze niet nog een of twee jaar moeten wachten: op risico bouwen noemen we dat. Bij het delen van dit risico van bouwers, ontwikkelaars en banken, kan de rijksoverheid, maar kunnen ook provincies en gemeenten behulpzaam zijn. En, gemeenten moeten in ieder geval ophouden met het traineren van het optrekken van de Hypotheekgarantie tot 350 duizend euro. Grondprijzen en die absurde erfpacht moeten naar beneden, want wat is grond immers waard als er geen vraag naar is?
Tot slot de vakbonden. Ik wens hen een snelle volwassenheid toe. Denken zij een goede job te hebben gedaan voor hun leden, als het voor bouwers nu aantrekkelijker wordt een zzp-er in te schakelen in plaats van vast personeel? Nee, ik denk met weemoed terug naar het akkoord van Wassenaar. Dus vakbond: Go!

Reageer op dit artikel