nieuws

‘Verloren bekisting’ kan wedijveren met traditioneel systeem

bouwbreed Premium

Hakron uit Nunspeet levert een uit Duitsland afkomstig bekistingssysteem voor kleine toepassingen zoals balkenfunderingen of poeren. De wapeningskorf met vlakvullende PE-folie bespaart arbeid en tijd ten opzichte van een traditionele houten bekisting.

Het zogeheten ‘verloren’ bekistingssysteem Makoform is een alternatief voor de relatief duurdere stalen kisten of een houten kist. Laatstgenoemde methode is weliswaar het goedkoopst, maar ook tijdrovend. Volgens verkoopleider Pascal van Herk duurt de montage, positionering en ontkisting met een houten kist een uur per vierkante meter. Het systeem van Hakron vergt krap twintig minuten. Dat is in de praktijk uitgetest. Ontkisting is namelijk bij het systeem van Hakron niet nodig; de bekisting blijft achter in de grond. Het PE-folie is volgens verkoopleider Pascal van Herk niet schadelijk voor het milieu.

Vlechtdraad

Hakron levert het bekistingselement van 2,25 meter kant-en-klaar aan op de bouwplaats. Elementen kunnen worden verlengd door de korven met een overlap aan elkaar te koppelen via vlechtdraad. Er hoeft geen kraan aan te pas te komen om de kist te plaatsen; dankzij de toepassing van PE-folie is het systeem licht in gewicht. De korven zijn beschikbaar in een U- en L-vormig profiel, als enkele plaat of met hoekstuk. Ronde profielen zijn vanaf een doorsnede van 2 meter mogelijk; kleinere formaten worden in de toekomst mogelijk. De hoogte en breedte van de kisten variëren tussen de respectievelijk 300 en 1000 millimeter, in stappen van 50 millimeter.

Gewicht

Het gewicht van de bekisting bedraagt maximaal 2 kilo per vierkante meter. Om de zijwaartse krachten in de kist bij het storten van het beton op te vangen moeten de zijkanten van de kist tot aan de bovenzijde van de folie aangevuld worden met zand. De kist kan geen trekkracht op te nemen.
Het PE-folie is aan de wapeningsstaven versmolten; dat proces vindt plaats in een speciale smeltoven.
Het systeem is vooral bedoeld voor aannemers en onderaannemers. Volgens van Herk is er behoefte bij deze doelgroepen aan een snellere en goedkopere bekisting voor kleinere toepassingen.

Reageer op dit artikel