nieuws

Stiwoga gispt notarissen

bouwbreed

Notarissen passeren te vaak aktes van levering voor nieuwe woningen zonder dat de kopers al een garantiecertificaat hebben ontvangen. Die lopen daardoor risico’s.

Waarborgmaatschappij Stiwoga waarschuwt notarissen dat zij aansprakelijk gesteld kunnen worden door kopers, die bij een faillissement van de bouwer in de problemen komen door het ontbreken van een garantiecertificaat. “Terugvallen op de ondernemer kan in dat geval niet meer. Die is immers failliet. De eventuele consequenties zijn voor u”, schrijft directeur Leendert Maris van Stiwoga aan de notarissen.
Het is de waarborgmaatschappij opgevallen dat notarissen transporten laten plaatsvinden zonder dat aan ontbindende of opschortende voorwaarden is voldaan. Een van de belangrijkste voorwaarden is dat de koper het garantiecertificaat van GIW of Stiwoga, dat kopers afbouw garandeert in geval van faillissement van de bouwer, in bezit moet hebben.
Maris houdt de notarissen voor dat als de koper wordt gevraagd mee te werken aan de notariële levering zonder in het bezit te zijn van een garantiecertificaat, die een groot risico loopt. “Wij kennen een aantal gevallen waarbij de onvoorwaardelijke levering had plaatsgevonden zonder dat de gewaarborgde garantie aan de koper was verstrekt en de bouwondernemer vervolgens failliet ging. In die gevallen hadden de kopers dus geen dekking. Gevolg was dat kopers voor enkele tienduizenden euro’s extra de woning hebben moeten laten afbouwen.”

Controleren

De directeur waarschuwt daarbij de notarissen dat het gegeven dat door Woningborg/Stiwoga planacceptatie is verleend, niet automatisch betekent dat voor iedere woning in het betreffende plan een gewaarborgde garantie wordt verstrekt.
Maris dringt er dan ook bij de notarissen op aan geen leveringen meer te laten plaatsvinden die juridisch niet mogelijk zijn. “Controleer of de koper in het bezit is van een certificaat voor iedere notariële levering. Is dat niet het geval, dan kan ook geen transport plaatsvinden”, schrijft hij.

Vier punten

Zijn advies is om gebruik te maken van de vier punten voor levering zoals die in de modelovereenkomst van Woningborg en Stiwoga vermeldt staan. Daarin staat dat levering pas kan plaatsvinden als de opschortende voorwaarden zijn vervuld, de koper een passende financiering heeft, de koper een certificaat in bezit heeft en er gestart is met de bouw.

Reageer op dit artikel