nieuws

Smartfoot zorgt voor vlakke voorgefabriceerde ‘staalfundering’

bouwbreed

Volstrekt vlak moet een bouwput zijn wanneer op staal wordt gefundeerd. De IJB Groep doet dat met een lasergestuurde ‘mini leveler’, onderdeel van de Smartfoot zoals het bedrijf zijn voorgefabriceerde ‘staalfundering’ noemt.

Funderen op staal kan wanneer de grond voldoende draagkracht biedt en heien om die reden niet hoeft. “Het voorbereiden van de bouwplaats sluit echter niet altijd goed aan op het verdere bouwproces”, zegt Amarins de Haan van het Lemmerse bedrijf. “Een tijdrovend en door de vaak slechte kwaliteit van de bouwput lastig werk.”
Als oplossing biedt IJB zijn Smartfoot aan: voorgefabriceerde betonnen elementen die direct in het geëgaliseerde zandbed van de bouwput worden gelegd. Het eigen ingenieursbureau van het bedrijf rekent de element uit, waarna het eveneens eigen projectbureau de logistiek voorbereidt en eigen monteurs de elementen op hun plek leggen.

Laser

De leveler verdeelt, verdicht en egaliseert de grond in de bouwput met twee afwerkbladen zodat de machine vooruit en achteruit kan werken. Een laser zorgt ervoor dat de bouwput vlak blijft. Door deze vorm van mechanisatie komt de bouwput in de voorstelling van IJB sneller tot stand en met een betere kwaliteit dan met handwerk. Na de afwerking wordt eveneens met de hand gecontroleerd of de bodem inderdaad de gevraagde draagkracht biedt om een project ‘op staal’ te funderen.
De voordelen: een goed afgewerkte fundering, toegesneden op de kenmerken van het project waarvan de uitvoering weinig risico’s met zich meebrengt en een rappe aanleg. Door dat laatste spaart de opdrachtgever geld. Dat doet hij ook doordat de methode geen afval veroorzaakt. En ook het personeel profiteert, omdat deze aanpak ook de arbeidsomstandigheden verbetert.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels