nieuws

Skanska loopt klapp en op maar kan stootje velen

bouwbreed

Skanska gaat ervan uit dat het zonder heel grote schade de economische crisis zal weten te doorstaan. Daarvoor staat de sterke financiële positie van het concern borg. Dat is samengevat de visie die directietopman Johan Karlström van de Zweedse bouwreus de aandeelhouders heeft voorgehouden bij de presentatie van de jaarcijfers van 2008.

Dat neemt niet weg dat het bedrijf geen klappen op gaat lopen. In het vierde kwartaal vielen de eerste al. Het resultaat in de bouwpoot van het concern zakte in de laatste drie maanden ten opzichte van dezelfde periode in 2007 met 15 procent. In de woningprojectontwikkeling kwam het bedrijf in deze periode voor 19 miljoen euro in de rode cijfers terecht tegen een plus van 76 miljoen in 2007. In totaal schreef het concern in het vierde kwartaal 133 miljoen euro af op projecten en wegens kosten van reductie in de personeelssterkte.
Over het jaar als geheel kwamen de wereldwijd opererende Zweden niettemin nog vrij goed weg. De omzet steeg – omgerekend vanuit de fors in waarde gedaalde Zweedse kroon – met een slordige 530 miljoen euro naar 15,1 miljard euro. Het operationele resultaat daalde echter naar 430 miljoen euro. Dat was een kleine 140 miljoen euro minder dan in 2007. De orderportefeuille slonk ook, zij het licht naar krap 15 miljard euro. Daarmee heeft Skanska voor 11 maanden werk. Dat is drie maanden minder dan aan het eind van 2007. Het vierde kwartaal geïsoleerd bekeken leverde echter ruim 30 procent minder orders op dan in de laatste drie maanden van het voorgaande jaar. Het ondanks alles betrekkelijke optimisme ten aanzien van het lopende jaar steunt vooral op de verwachte ontwikkeling in de grond-, weg- en waterbouw.
Volgens Karlström werkt in dit segment de crisis minder door dan in de woningbouw, terwijl ook de stimulerende maatregelen van de overheden voor een stabiliserend effect gaan zorgen.

Reageer op dit artikel