nieuws

Schiphol put eenderde van winst uit vastgoed

bouwbreed

Luchthavenbedrijf Schiphol Group heeft vorig jaar op 1,2 miljard euro omzet zijn winst met 40 procent opgevoerd tot 187 miljoen. Vastgoeddochter Business Area Real Estate bracht een derde van het geld in het laadje.

De vastgoedportefeuille verminderde door de crisis 3,8 procent in waarde. Dankzij onder andere hogere huuropbrengsten nam de waarde van de beleggingen desondanks met 19 miljoen euro toe. Ook de oplevering van de tweede fase van kantoorgebouw The Outlook en de uitgifte van erfpacht aan de Rijksgebouwendienst deden een duit in het zakje. Het exploitatieresultaat van het bedrijvenpark daalde echter met 78 miljoen euro. De bezettingsgraad van de vastgoedportefeuille bedraagt 91,4 procent.
De resultaten van Schiphol stonden onder druk door de invoering van de vliegtaks in juli vorig jaar en door de economische neergang. Het aantal passagiers is daardoor gedaald, evenals de hoeveelheid vracht die Schiphol te verwerken kreeg.
Voor dit jaar voorziet Schiphol een verdere verslechtering met een halvering van de winst tot gevolg. ”Wij zijn gematigd tevreden over de behaalde resultaten in 2008. Voor 2009 zijn wij somber gestemd”, zei topman Jos Nijhuis in een toelichting.
Schiphol wil zijn aandeelhouders, de Nederlandse staat en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam, een dividend uitkeren van in totaal 69 miljoen euro. Een jaar eerder kregen de aandeelhouders een winstuitkering van 93 miljoen euro.
De aandeelhouders mochten vorig jaar bovendien een extra dividend van 500 miljoen euro verdelen. Schiphol ziet af van de betaling van een tweede superdividend omdat niet aan voorwaarden is voldaan die daarover met de aandeelhouders waren afgesproken. Amsterdam vindt het gezien de economische omstandigheden ‘voorstelbaar’ dat Schiphol geen superdividend uitkeert, zei een woordvoerder van de gemeente in een reactie.

Reageer op dit artikel