nieuws

Raad van State zet licht op groen voor bouw Strijp-S

bouwbreed Premium

Het heeft acht jaar geduurd, maar de bouwwerkzaamheden op Strijp-S, het voormalige Philips-terrein in Eindhoven, kunnen nu uiteindelijk beginnen. De Raad van State verklaarde de laatste bezwaarmaker tegen het plan niet ontvankelijk, waardoor het bestemmingsplan onherroepelijk is geworden.

Een aantal gebouwen op het terrein heeft de status van rijksmonument, andere worden bewaard vanwege hun waarde als industrieel erfgoed. Philips brengt haar divisies stapsgewijs elders onder. De gebouwen op Strijp-S krijgen een nieuwe functie. Als eerste komt het zogenoemde Natlab aan de beurt, het voormalige natuurkundige laboratorium. Na de renovatie wordt het pand een verzamelpunt voor startende ondernemers of voor grotere bedrijven in de creatieve sector.
De twee gebouwen met de naam Hoge Witte Rug krijgen mogelijk een bestemming als congres- en handelscentrum en bieden tevens plaats aan winkels en horecagelegenheden. In de Hoge Witte Rug komen verder loftwoningen. Er is daarnaast ruimte voor verdere woningbouw, want de realisatie van twee appartementenblokken zitten in de planning.
Door de uitspraak van de rechter krijgen grondeigenaren mogelijk al binnen zes weken een vergunning als hun ingediende plan binnen het bestemmingsplan past. Het werk aan de gebouwen en de inrichting van het gebied beginnen vermoedelijk over twee maanden.
Strijp-S is een project van Park Strijp Beheer, waarbij de gemeente Eindhoven en Volker Wessels zijn aangesloten. Andere partners zijn Credo Integrale Planontwikkeling, stedenbouwkundig bureau West8 uit Rotterdam, wooncorporatie Stichting Trudo en Woonbedrijf.

Reageer op dit artikel