nieuws

Raad van State tikt overheden op vingers

bouwbreed

Overheden moeten beter opletten bij bestemmingsplanwijzigingen voor woningbouwprojecten in de buurt van bedrijven. Dat volgt volgens ing. Hans Geleijns van advies- en ingenieursbureau Lichtveld Buis 0x26 Partners uit een recente uitspraak van de Raad van State.

De Raad haalde een streep door woningbouwproject Oeverrijk in Capelle aan den IJssel omdat woningen op een afstand van 20 meter van Geleijns’ cliënt – bandengroothandel Mast BV – dreigden te worden gebouwd. Die geringe afstand zou volgens Mast leiden tot klachten over geluidsoverlast.
Volgens richtlijnen van de VNG moet dit minstens 30 meter zijn. Een correctie van 10 meter is toegestaan mits die goed is onderbouwd. De gemeente noch de provincie, die het bestemingsplan goedkeurde, had onderzoek naar de geluidsbelasting gedaan. De Raad concludeerde op grond van akoestisch onderzoek dat een veiligheidszone van 30 meter noodzakelijk is. De Stichting Advisering Bestuursrechtspraak bevestigde dat in een contra-expertise. Geleijns noemt de uitspraak “een bom onder bestemmingsplanwijzigingen.” Hij concludeert dat de uitspraak gemeenten, provincies en ook ontwikkelaars dwingt voortaan maatwerk te leveren en de VNG-richtlijnen zorgvuldiger na te leven. Volgens Geleijns gebeurt dat tot nu toe maar zelden. “Ik heb kasten vol voorbeelden van bedrijven die klachten kregen na voltooiing van een woningbouwplan.”

Reageer op dit artikel