nieuws

Planken vervaardigd met rijstkaf

bouwbreed

Uit Washington komen planken voor terrassen die vervaardigd zijn van hergebruikte kunststof en rijstkaf.

Het voordeel van rijstkaf in plaats van hout is, dat het vrijwel onverteerbaar is. Daardoor komen problemen zoals aantasting door schimmel, insecten en rot niet voor. Rijstkaf bevat een hoog gehalte aan silica, zodat gemorste dranken en etensresten geen vlekken achterlaten. De producent, McFarland Cascade uit Tacoma, waarschuwt dat het gemorste vocht en vuil wel moet worden verwijderd. Het product heet Terratec. In het product zitten volgens McFarland Cascade geen conserveer- en bestrijdingsmiddelen. Het composietmateriaal wordt na enige tijd wat lichter van kleur, maar het wordt niet vaalgrijs zoals hout. Het is goed bestand tegen ultraviolet licht.
Anders dan hout splintert het niet, zodat het geschikt is om met blote voeten op te lopen. Het materiaal laat zich makkelijk zagen en het bevestigingssysteem laat ruimte voor uitzetten of krimpen.
McFarland Cascade etaleert de planken als milieuvriendelijk product, onder meer vanwege het gebruik van rijstkaf. Het is een afvalproduct van de agrarische sector, dat ook kan worden gebruikt voor de productie van cement.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels