nieuws

Pensioenfondsen: langere hersteltijd

bouwbreed Premium

Pensioenfondsen willen meer tijd om hun geldreserves aan te vullen na de harde klappen die zij het afgelopen jaar hebben opgelopen. Dat zegt directeur Gerard Riemen van de Vereniging Bedrijfstakpensioenfondsen (VB). Daarmee schaart hij zich achter pleidooien van werkgevers en werknemers.

Uit de jaarcijfers van de pensioenfondsen bleek dat zij stuk voor stuk ver onder de minimaal vereiste dekkingsgraad van 125 procent zijn gedaald. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) geeft hen drie jaar om de tekorten aan te zuiveren.
Onder de huidige marktomstandigheden is dat volgens Riemen te weinig. Hij zei dat pensioenfondsen drastische maatregelen moeten nemen die pensioendeelnemers in de portemonnee raken als DNB de pensioenregels strikt hanteert. Het grootste pensioenfonds ABP zag zijn dekkingsgraad, die de mate aangeeft waarin het fonds kan voldoen aan zijn pensioenverplichtingen, vorig jaar kelderen van 118 procent tot 90 procent. Dat kwam grotendeels door verliezen op beleggingen.

Indexatie

De meeste fondsen hadden al laten weten dat zij dit jaar geen indexatie toepassen. Dat wil zeggen dat de pensioenen niet meestijgen met de inflatie. Het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Metalektro (PME) verhoogt bovendien de premies met 1 procent. Ook het pensioenfonds Metaal en Techniek past geen indexatie toe en verhoogt de premie.
BPF Bouw doet het relatief nog goed. Per 31 december bedroeg de dekkingsgraad 102,5 procent. Dat was al 2 procentpunt hoger dan begin december. Toch laat ook het bouwpensioenfonds de indexatie achterwege en verhoogt het de premie met 4 procentpunt. In alle subsectoren die onder BPF Bouw vallen bedraagt de totale premie exclusief de aanvullingsregelingen nu 18,9 procent.

Reageer op dit artikel