nieuws

Opluchting in Rotterdam, bouwkuip bijna waterdicht

bouwbreed Premium

Nederlands grootste bouwkuip is praktisch waterdicht. Alleen een paar naadjes in de damwand en scheurtjes in de onderwaterbetonvloer worden nog gedicht in de 100 bij 125 meter grote bak in het Rotterdamse Museumpark.

”Ik ben heel blij dat we hier nu met droge voeten staan”, zegt een stralende Rotterdamse wethouder Jeanette Baljeu (Verkeer) staande in een woud van paalkoppen. Blij is ze ook dat ‘we op dit moment binnen het budget van 103,4 miljoen euro zitten’. Dat bedrag is wel bijna twee maal hoger dan aanvankelijk begroot. Rond de wethouder, wier politiek voortbestaan veertien maanden geleden aan een zijden draadje hing door het rampproject, spuiten medewerkers van aannemer Strukton vloer en paalkoppen schoon. Na de schoonmaak en het dichtlassen van de laatste naden in de damwand volgt de stort van een 1 meter dikke constructievloer, waarna de afbouw van de parkeergarage (1150 auto’s) annex waterberging (10 miljoen liter) kan beginnen.
Alleen de schuin opstekende koppen van de 45 meter lange groutankers aan de west-, noord- en zuidkant van de bouwkuip herinneren aan de kleine ramp die zich hier voltrok eind 2005, begin 2006. Toen verschoof het naastgelegen Sofia Kinderziekenhuis door het verwijderen van een keermuur en door een foutieve afgraving. Damwandplanken aan de westzijde bogen vervaarlijk en ongecontroleerd door. Zware stempelramen houden momenteel de wanden op hun plaats, totdat de breedplaatvloeren van de drielaagse garage die functie overnemen. Op de plaats van de vervormingen is een zware stalen balk langs de binnenrand van de put gelast.

Spanning

Projectmanager Martin Mostert (Gemeentewerken) geeft toe dat hij nu al met spanning uitkijkt naar de verwijdering van de stempels. ”Maar we hebben alle vertrouwen dat die operatie succesvol zal verlopen. We monitoren bouwput, damwanden en ondergrond uitermate grondig. Daaruit blijkt dat de vervormingen binnen de prognoses blijven.”

Reageer op dit artikel