nieuws

Ondergro nds theater Haarlem echte ‘inspiratiebron’

bouwbreed Premium

Jeroen Derksen en David Windt hebben de Schreudersstudieprijs in de categorie Concepten gewonnen. Het is een tweejaarlijkse prijs voor bijzondere prestaties op het gebied van ondergronds bouwen.

De twee architecten ontwierpen een ondergronds theater onder het Stationsplein in Haarlem. “Als je een dergelijke functie in een binnenstad wilt, dan moet het ondergronds”, aldus Derksen.
Anders moeten de mensen de stad uit, bijvoorbeeld naar de concerthal die naast de Arena in Amsterdam gebouwd zal worden. “Wij hebben de locatie in Haarlem gekozen, omdat de gemeente daar zelf mee bezig is. De bodem bestaat daar tot 60 meter uit een dikke zandlaag, met het grondwater één meter onder het maaiveld. Eigenlijk wordt het een groot drijvend theater.
Midden in de foyer bestaat het dak uit een grid van betonnen balken, op een aantal plaatsen voorzien van glas met daarop water. Daar komt wat licht doorheen”, aldus Derksen.

Praktijk

Tijdens hun studie aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft hebben Derksen en Windt een half jaar in de praktijk gewerkt. Daarna bleven zij enkele dagen per week freelance werken. Momenteel werven zij opdrachten voor hun architectenbureau Derksen/Windt. Zouden zij de opdracht voor het ondergrondse theater in Haarlem aankunnen? “Ja, dan zouden we ons architectenbureau vergroten en samenwerken met een ondersteunend bureau met veel ervaring”, aldus Derksen. De prijs werd uitgereikt op de ‘Dag van het ondergronds bouwen’, gehouden door COB (kenniscentrum voor ondergronds bouwen en ruimtegebruik). De jury prees het ontwerp als ‘inspiratiebron voor ondergronds bouwen’.

Techniek

De Schreudersstudieprijs in de categorie Techniek ging naar Jaap Peters, Rob Vinks en Don Zandbergen voor het ontwerp van een parkeergarage onder water. Een eervolle vermelding kreeg Erik Alink voor de toepassing in Nederland van de Double O Tube, een tunnel in de vorm van een liggende acht, die door een dubbele machine in één gang geboord wordt. In de categorie Concepten ontving Saartje van der Made een eervolle vermelding voor een ondergronds crematorium onder het motto ‘zand erover’. De jury had waardering voor de kwaliteit en de symboliek van het ontwerp.

Reageer op dit artikel