nieuws

Mistkanon zekerder met drukcilinder

bouwbreed

Mistgeneratoren maken het inbrekers steeds vaker moeilijk. De nieuwste generatie werkt niet met een pomp, maar met een cilinder die continu onder druk staat. Dat is veel bedrijfszekerder en vergt minder onderhoud.

Op de BouwBeurs in Utrecht was het vorige week een van de meest indringende ervaringen die de bezoeker kon ondergaan. Bij de stand van Bandit werden ze door de bemanning achteloos in een kamertje gelokt. Zodra de deur dichtging en het beveiligingsapparaat – waar vooraf zo geheimzinnig over werd gedaan – werd ingeschakeld, vulde de ruimte zich binnen twee seconden met zeer dichte mist. Bezoekers konden daardoor letterlijk geen hand meer voor ogen zien en moesten noodgedwongen roerloos blijven staan, omdat ze anders overal tegenaan zouden botsen. Alleen op de tast konden ze de weg naar de uitgang vinden.
Gelukkig brak er geen paniek uit. Aan de mist is lichte mintgeur toegevoegd en volgens Nadim Masri van Bandit zelfs een heel klein beetje alcohol, om mensen rustig te houden. Iedereen kon gewoon blijven ademen en bezoekers hoefden na afloop niet langs de stomerij om een indringende stank uit hun kleren te krijgen.
Mistbeveiligers vormen volgens Masri geen vervanging van gebruikelijke inbraakalarmeringssystemen. Het gaat erom de tien minuten te overbruggen die meestal verstrijkt tussen de melding en de aankomst van beveiligingsbedrijf of politie. Belangrijker nog dan het inrekenen van de inbrekers is volgens Masri het feit dat die meestal de buit achterlaten, omdat ze al hun aandacht nodig hebben om bij de uitgang te komen. Als ze die al weten te vinden door de dichte mist die lang blijft hangen. Tweehonderd tankstations van Shell zijn vorig jaar uitgerust met een mistkanon. Andere benzinestations volgen snel, net als vele andere inbraakgevoelige bedrijven.

Rookkanonnen

De nieuwste generatie apparaten van Bandit werkt niet langer met een pompje dat een vloeistof uit een reservoir vernevelt en de ruimte inblaast, maar met een cilinder die continu onder hoge druk staat. De eerste mistgeneratoren stond nog erg dicht bij de rookkanonnen die worden gebruikt in disco’s en in de showbusiness. Daar is het idee destijds ook ontstaan om mist in te zetten als inbraakbeveiliging. Maar het pompje weigerde soms dienst en de vloeistof in het reservoir verdampte, zodat het moest worden gereinigd en bijgevuld. Bij de Bandit 4 wordt het mengsel continu onder een druk van 16 bar gehouden. Zodra het alarmsysteem afgaat en de generator inschakelt, hoeft alleen het ventiel opengezet te worden. Mochten inbrekers als gevolg van de mist van een trap af vallen en een been breken of ander letsel oplopen, dan is Bandit daartegen verzekerd. Maar je moet volgens Masri wel heel brutaal zijn om als inbreker je letsel te verhalen op je beoogde slachtoffer. Het aantal claims is niet hoog en de verzekeringspremie voor het bedrijf uit Zwanenburg valt te overzien.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels