nieuws

Minister wil snel regeling energiezuinige investeringen

bouwbreed

De overheid komt binnenkort met een garantiefonds voor energiebesparende investeringen. Dat belooft minister Eberhard van der Laan.

Met de regeling kunnen huiseigenaren tegen een aantrekkelijk rentetarief geld lenen voor energiebesparende maatregelen. De overheid staat garant voor de leningen. De garantieregeling moet de consument over de streep trekken om zijn huis energiezuinig te maken. Van der Laan is in overleg met banken en energiebedrijven over de precieze invulling van dit garantiefonds. Hij wil zijn plan uiterlijk in maart rond hebben.
De minister deed zijn toezeggingen tijdens het congres ter gelegenheid van de start van het grootschalige energiebesparingsprogramma Meer Met Minder. Vorig jaar spraken overheid, energiebedrijven, woningcorporaties en bouw- en installatiebedrijven in een convenant af 500.000 woningen voor 2011 minstens 30 procent energiezuiniger te maken.
Voor deze operatie is ongeveer een miljard euro nodig, schat Van der Laan. Maar dat kan Den Haag niet betalen, aldus de minister. “We zitten nu eenmaal in economisch zeer zwaar weer.”

Wachtlijsten

Maar Van der Laan doet er alles aan om ervoor te zorgen dat de regeling er snel komt, verzekert hij. “Want dat is niet alleen in het belang van de consument, van het milieu en het klimaat, maar zeker ook van de bouw- en de installatiesector.”
Bouw- en installatiebedrijven moeten wat Van der Laan betreft klaar staan om de toegenomen vraag te bedienen. Wachtlijsten voor woningisolatie, zoals nu soms het geval is, is niet de bedoeling. Daarom moet de branche goed kijken of er voldoende opleidings- en omscholingsfaciliteiten zijn.

Maatregelen

De minister stelde verder ook maatregelen voor de bouwsector in het vooruitzicht, bedoeld om de crisis te bezweren. Maar concrete toezeggingen kon hij daar nog niet over doen. “U moet echt nog even geduld hebben: zorgvuldigheid gaat boven alles”, aldus Van der Laan.
Hij zei blij te zijn als veel mensen een begin zouden gaan maken met energie besparen. Te veel focussen op een hoger energielabel hoeft van hem niet. “We moeten ons niet alleen blindstaren op die zogeheten labelstappen. We streven naar een energiebesparing van 30 procent per woning, maar dat hoef je niet in één keer te halen. Als je het met kleine stapjes doet, maar wel met honderdduizenden tegelijk, ook goed.”

Vertraging

Over de vertraging van het vernieuwde energielabel tot oktober wilde hij weinig woorden vuil maken. “Dat L-woord sla ik vandaag over, want daar valt nog veel aan te verbeteren.”
Het energielabel heeft sinds de start in januari 2008 veel kritiek gekregen. Vooral over de beoordeling van woningen was veel discussie. Het ministerie wilde het label in januari herintroduceren. Maar dat werd uitgesteld naar maart. Nu wordt oktober genoemd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels