nieuws

Militaire training

bouwbreed

HeegGenietroepen moeten er aan te pas komen om een eilandje in het Skûtelpoel, een meertje tussen Heeg en Oudega (Friesland) te redden van de ondergang. Durk Postma, veldmedewerker bij Staatsbosbeheer, deed een beroep op het leger, nadat buurtbewoners de noodklok hadden geluid omdat het wassende water het eilandje dreigde op te slokken. De genie uit […]

HeegGenietroepen moeten er aan te pas komen om een eilandje in het Skûtelpoel, een meertje tussen Heeg en Oudega (Friesland) te redden van de ondergang. Durk Postma, veldmedewerker bij Staatsbosbeheer, deed een beroep op het leger, nadat buurtbewoners de noodklok hadden geluid omdat het wassende water het eilandje dreigde op te slokken. De genie uit Weesp stuurde daarop een dertig man sterk peloton.
De militairen zullen deze week rond het eilandje 300 ton natuursteen storten. Dat gebeurt via twee drijvende vlotten. Deze pontons worden ter plaatse in elkaar gezet, waarna materieel en natuursteen naar het eilandje worden gebracht. In totaal zullen ze vijftien keer op en neer gaan. Per keer nemen ze 10 ton stortsteen mee. Op een derde vlot wordt een kleine kraan geplaatst die de stenen op hun plaats zal leggen. De klus komt voor de genie goed uit. Het werk wordt gecombineerd met een militaire training.
Foto: Persbureau Noordoost; tekst: Mario Silvester

Reageer op dit artikel