nieuws

Limburgse wegenbouwers hekelen optreden van NMa

bouwbreed

De Limburgse wegenbouwers, die door mededingingsautoriteit NMa worden verdacht van verboden prijsafspraken, zijn lelijk in hun wiek geschoten door het optreden van de toezichthouder.

“Ik vraag me echt af waar ze mee bezig zijn bij de NMa”, reageert BLM-directeur Etienne Barbou op de invallen van de kartelwaakhond vorige week. Hij ontkent dat het wegenbouwbedrijf uit Wessem heeft samengespannen met andere bedrijven. “Wij hebben in de jaren negentig de grote wasbeurt gehad, maar sindsdien is er in Limburg keihard gewerkt om alles keurig op orde te krijgen. Ik weet nu echt niet wie bijvoorbeeld bij Heijmans of Mourik de kar trekt.”
Barbou noemt het ”bijzonder frustrerend” dat de NMa maar weinig openheid van zaken geeft over het lopende onderzoek. “Ik heb wel vijf keer gevraagd waar ze nou precies naar op zoek zijn. Maar ik krijg geen antwoord. Ondertussen wordt ons bedrijf en eigenlijk de hele Limburgse bouw, wel te kakken gezet.”
BML heeft al geen prettige ervaringen met de karteldienst. In 2005 kreeg de wegenbouwer een boete van ruim 760.000 euro opgelegd wegens deelname aan het grote wegenbouwkartel. “Dat was echt te zot voor woorden. Vooroverleg, prijsafspraken, dat was bij ons toen allang verleden tijd. En toch probeerde de NMa ons te betrekken bij het grote bouwfraudecircus. Gelukkig hebben we toen kunnen aantonen dat we onschuldig waren. De boetes zijn daarom ook ingetrokken.”
Hetzelfde overkwam volgens Barbou de Limburgse wegenbouwers Novo, Baars en Van de Kreeke. “Onze klanten weten gelukkig welke inspanning wij de afgelopen tien, vijftien jaar hebben gepleegd en vertrouwen ons nog. Niettemin is deze affaire bepaald niet goed voor de beeldvorming van de sector”, aldus de BML-directeur.

Onduidelijkheid

Ook directeur Jaap Kruijt van Mourik Groot-Ammers zegt in het duister te tasten over de richting van het NMa-onderzoek. “We hebben daar natuurlijk naar gevraagd, maar hebben maar weinig te horen gekregen”, zegt Kruijt. “Dat is jammer ja, want het leidt tot onduidelijkheid, bij ons en in de markt.”
Kruijt benadrukt dat zijn bedrijf “de wet niet overtreedt”. Directeur Louis Vankan van Wegenbouwbedrijf Limburg laat zich in vergelijkbare bewoording uit. “Wij kunnen iedereen recht in de ogen kijken”, zegt hij. Topman Eric Krul van Janssen de Jong zei dat al eerder.

Reageer op dit artikel