nieuws

Glazen dak nodigt uit tot verticaal winkelen

bouwbreed Premium

Het golvende glazen dak voor het nieuwe winkelcentrum dat MAB in Frankfurt neerzette, moet wel netjes schoon blijven. Speciaal ontwikkelde robots zijn daar drie maanden mee bezig.

Rabo-dochter MAB won begin deze eeuw de ontwikkelcompetitie aan Frankfurts belangrijkste winkelstraat de Zeil. Tot dat moment zat op die plek een schakelstation van Deutsche Telecom. Niet echt een publiekstrekker in een druk winkelgebied. Op de kavel van 11.000 vierkante meter besloot MAB bijna 80.000 vierkante meter bruto vloeroppervlak te realiseren. En dat betekent dat het winkelend publiek de hoogte in moet. ‘Verticaal winkelen’, zoals Jacques Sincke van MAB dat noemt, is iets waar bouwers en ontwikkelaars van winkelcentra erg beducht voor zijn. Het gaat maar zelden goed. “Het publiek blijft het liefst op de begane grond.”
MAB schakelde de Italiaanse architect Massimiliano Fuksas in. Die drapeerde een welvend glazen dak met twee trechters over het acht verdiepingen tellende complex. Een van de trechters loopt door tot de begane grond en brengt het daglicht diep in het gebouw. De ander komt uit in de gevel en vormt daar een opvallend gat, dat de aandacht trekt. Sincke vergelijkt het met het oog van een tornado. Bij de opening van het winkelcomplex gisteren voerden acrobaten hun kunsten op in het gapende gat.

Abseilers

Voorafgaand aan de opening had de bouwer van het dak, de Oostenrijkse firma Waagner Biro het dak met dertig abseilers gereinigd. Maar ook tijdens de levensduur moet het dak schoon blijven benadrukt Sinckes collega Michiel Vogelpoel. Daarvoor heeft het bedrijf twee robots laten ontwikkelen. Een die gespannen aan staalkabels tussen twee geleidebuizen langzaam over het hele dak wandelt. Met het totale dakoppervlak van zo’n twee voetbalvelden is hij zo’n drie maanden bezig. Voor de lichttrechter die tot op de begane grond het gebouw in steekt, is een aparte bijzondere robot ontwikkeld die langs een opblaasbare zuil naar boven klimt en zijn werk doet. Het is volgens Vogelpoel zo’n zelfde zuil die tijdens evenementen vaak wordt opgeblazen om reclame ergens voor te maken. Er staat wel wat meer luchtdruk op dit exemplaar en de pomp die hem omhoogblaast maakt dan ook flink wat herrie. De robot moet buiten openingstijden zijn werk doen. Binnenkort wordt hij voor het eerst getest.
Het glazen dak is volledig berekend op verticale sneeuwlasten, maar de daglichtrechter kan niet de horizontale krachten aan die zouden ontstaan als sneeuw zich erin zou ophopen. Daarom worden bij sneeuwval vijf waterkanonnen op het dak ingeschakeld die de sneeuw vloeibaar het gat in dirigeren waar het kan worden afgepompt. Het wordt, net als het regenwater opgeslagen en hergebruikt in een grijswatercircuit of voor koeling van de glaskap zodra de zon erop staat. De zones die in de zon liggen, worden dan gekoeld door water over het glas te laten stromen, zodat het publiek in een aangenaam klimaat kan blijven winkelen over alle acht niveaus van winkelcentrum MyZeil.

Reageer op dit artikel