nieuws

Gemeente Almere: Particulier opdrachtgeverschap helpt tegen crisis

bouwbreed

Stimulering van particulier opdrachtgeverschap helpt de crisis in de bouw het hoofd te bieden. Dat stelt de gemeente Almere in een oproep aan het Rijk.

Om zelfbouw aan te moedigen, vraagt Almere het kabinet de stimuleringsbijdrage voor particulier opdrachtgeverschap substantieel te verhogen. De subsidie is bedoeld als bijdrage in de kosten van bijvoorbeeld bouwbegeleiding. De premie per woning van 3200 euro, gaat wat wethouder Adri Duijvestein betreft naar 10.000 euro.
Terwijl de verkoop van projectmatig ontwikkelde woningen stilvalt, lijkt het er volgens de wethouder op dat particuliere opdrachtgevers beter bestand zijn tegen de gevolgen van de kredietcrisis. Is een vrije kavel verkocht, dan is ook de bouw geregeld omdat niet hoeft te worden gewacht op een geslaagde voorverkoop.

Overnemen

Volgens Duivesteijn brengt particulier opdrachtgeverschap ook een nieuwe dynamiek teweeg. Hij ziet een bouweconomie “van onderop” ontstaan; “niet aanbodgeconcentreerd” zoals Nederland gewend is: “De vraag staat centraal, het gaat om persoonlijke woonwensen.” Kleinschalige bouwbedrijven, leveranciers, architecten en bouwbegeleiders voorzien hierin. Zij zijn in beeld om de werkzaamheden over te nemen van grootschalige bouwers die hun overeenkomsten niet kunnen nakomen.
De wethouder signaleert ondanks de crisis nog steeds veel belangstelling voor zelfbouw in zijn gemeente. “Zo’n zeshonderd huishoudens realiseren momenteel een eigen huis en dit aantal groeit nog steeds.”
Recent werden 64 kavels uitgegeven in het kader van een programma Ik bouw mijn huis betaalbaar in Almere, bedoeld om ook mensen met lagere inkomens in staat te stellen tot zelfbouw. Het aantal inschrijvingen overtrof snel het aanbod. In mei komen weer 400 vrije kavels op de markt.

Reageer op dit artikel