nieuws

Eerste monorail Midden-Oosten rijdt

bouwbreed

De eerste monorail in het Midden-Oosten, die loopt over het kunstmatige schiereiland Palm Jumeirah in Dubai, is medio januari officieus in gebruik genomen.

Een groep vip’s van de Dubai Road Transport Authority (RTA) was uitgenodigd om de eerste testrit mee te maken van deze “state of the art” monorailspoorlijn. De route is een kleine 6 kilometer lang. De rit duurt slechts acht minuten, inclusief twee stops onderweg.
Op dit ogenblik verbindt het eigenlijk nog maar weinig, maar uiteindelijk zullen passagiers een rechtstreekse verbinding krijgen van de Internationale Luchthaven van Dubai tot het eind van Palm Jumeirah-eiland waar het duurste hotel ter wereld staat, het Palm Atlantis hotel.
De Palm Jumeirah Monorail is ontwikkeld door een consortium dat geleid wordt door de Marubeni Corporation. Het systeem is volautomatisch en rijdt zonder bestuurder. Er is echter altijd wel een toezichthouder aan boord. De voertuigen zijn geleverd door Hitachi, Japan.
Wereldwijd is er hernieuwde belangstelling voor de straddle type monorail, volgens het bewezen Alweg-concept, als alternatief openbaarvervoersysteem. Met name in de dichtbevolkte gebieden van Azië waar meer dan dertig systemen jaarlijks miljoenen passagiers filevrij en veilig vervoeren, maar nu ook in het Midden-Oosten, waar monorailsystemen in planning of in aanleg zijn. Ook in Europa is er een hernieuwde belangstelling met name in Italië in Bologna, in Engeland in Manchester, in Duitsland in Düsseldorf en zelfs in Nederland waar momenteel een aantal projecten in verkennende studies is.

Reageer op dit artikel