nieuws

Dunnedraadwarmtewisselaar breder inzetbaar in bedrijfshallen

bouwbreed

In de glastuinbouw wordt hij al enige tijd gebruikt voor koelen en verwarmen. Maar ook in bedrijfsgebouwen kan de dunnedraadwarmtewisselaar uitkomst bieden.

Bij de nieuwbouw van matrijzenmakerij Twente MMT is de techniek van de dunnedraadwarmtewisselaar voor het eerst in een bedrijfsgebouw toegepast. Sinds december hangt in de productiehal een aantal warmtewisselaars op enkele meters vanaf het plafond. In de hal staan machines die bij het frezen veel warmte produceren. De apparaten oogsten de overtollige warmte uit de productiehal en transporteren die naar een tweede productiehal, waar hij weer aan de lucht wordt afgegeven. De overtollige warmte vindt ook zijn weg naar de kantoren en magazijnen van het bedrijf.
De bijzondere warmtewisselaar wordt gemaakt door het bedrijf HSH-Fiwihex eveneens uit Oldenzaal. Met water van 10 graden Celsius kan het apparaat bedrijfs-, sporthallen en scholen koelen. Omgekeerd, met water van circa 23 graden kunnen deze ruimten in korte tijd ook op een aangename temperatuur worden gebracht.
In de wisselaar zit een weefsel van vele dunne koperdraden in de lengterichting, en dunne holle buisjes dwars daarop. Door de dunne buisjes stroomt koud of warm water, het weefsel van koperdraden zorgt op zijn beurt voor een goede geleiding van de energie. Een ventilator blaast langs de koperdraden en brengt zo het overschot aan warmte over naar het koude water, dat door deze buisjes stroomt.

Glastuinbouw

Deze techniek komt uit de glastuinbouw en is bedacht door vader en zoon Van Andel. Samen met InnovatieNetwerk is ze in 2006 voor eerst toegepast en getest in de ‘Kas als energiebron’ in Huissen. Momenteel doen de warmtewisselaars al in 16 hectare semi-gesloten kas met succes hun werk. Hij wordt ook toegepast in het ademend raam dat is ontwikkeld door architect Jon Kristinson.
Bij matrijzenmakerij MMT werd de warmte van de machines tot voor kort direct naar buiten geblazen. Het hergebruik levert niet alleen een flinke besparing op – in de koude maand januari 2009 is het aardgasverbruik van de tweede productiehal en de kantoren tot een minimum teruggebracht – een ander groot voordeel is dat de productie nu geen stagnatie meer kent vanwege te hoge temperaturen, omdat de warmte nu op tijd wordt afgevoerd. De werknemers zijn bovendien zeer tevreden met de prettige werkomgeving door deze klimaatbeheersing.
In de zomer hoopt MMT water met een temperatuur van 12 tot 14 graden op te pompen uit een op eigen grond geslagen bron. Dit koele water loopt door de dunne draad warmtewisselaars en koelt zo de werkruimtes. Volgens Gerard ter Beeke van HSH Fiwihex zijn de mogelijkheden om met behulp van laagwaardige verwarmen en koelen ongekend. Bedrijven of gebouwen met veel warmteoverschot maken hiermee hun werkomstandigheden optimaal zonder daarvoor veel energie te verbruiken.

Reageer op dit artikel