nieuws

DTZ Zadelhoff wil af van bouwdwang gemeenten

bouwbreed Premium

DTZ Zadelhoff roept de gemeenten op de bouwplicht voor kantoren te laten varen. Het tegen wil en dank afdwingen van bouwproductie verergert de huidige crisis.

“Opschorting van de nieuwbouw zal de verhuurbaarheid van bestaand vastgoed verbeteren. Dat heeft op termijn een positief effect op de leegstand”, zegt hoofdonderzoeker Bart Vink van vastgoedspecialist DTZ Zadelhoff.
Vink schat in dat de opname van kantoorruimte in Nederland dit jaar niet verder komt dan 1 miljoen vierkante meter. Rond de eeuwwisseling bedroeg de vraag 1,8 miljoen vierkante meter.
DTZ Zadelhoff baseert de scherpe afname op de dinsdag door het Centraal Plan Bureau gepresenteerde raming van de ontwikkeling van de economie. De voorspelde 3,5 procent krimp van het nationaal product zou gepaard gaan met het oplopen van de werkloosheid tot 8,8 procent.
“Minder werkgelegenheid leidt tot een daling van het aantal benodigde arbeidsplekken, wat uiteindelijk minder vraag naar kantoorruimte betekent”, redeneert Vink. Te verwachten valt dat vooral de kantoorlocaties in de satellietsteden zwaar onder druk komen te staan.

Reageer op dit artikel