nieuws

‘Drip kraken voor hacker niet moeilijk’

bouwbreed

Maximale snelheden op matrixborden aanpassen. Gekke leuzen of zelfs pasfoto’s plaatsen. Hacken van zogenoemde drip’s is zelfs een sport geweest, aldus Sander Dekkers, projectleider dripmasten bij Kaal Masten.

Rijkswaterstaat, maar ook lokale opdrachtgevers plaatsen meer en meer drip’ s en grip’s. De dynamische of grafische route informatie panelen boven of langs wegen zijn op afstand te bedienen. Dat is handig, omdat verschillende verkeerssituaties vragen om verschillende boodschappen. Een nadeel van elektronische wegbewijzeringborden is dat hackers ze kunnen kraken, aldus Dekkers. “Onder jongeren is het hacken van vooral de gsm-gestuurde drip’s een tijdje een sport geweest. Filmpjes werden vervolgens op de website YouTube gezet”, verklaart hij.
Drip’s kraken is voor een hacker niet moeilijk, meent Dekkers. “Als hij de code heeft, kan hij met een mobieltje en een laptop teksten veranderen.” Driphackers komen met verschillende teksten. Op YouTube staat een aantal Amerikaanse filmpjes waarin wordt verwezen naar zombies. Dekkers kent nog twee andere voorbeelden. “In één geval werd de maximale snelheid verhoogd naar 200 kilometer per uur. Het plaatsen van pasfoto’s op een drip heb ik ook al gezien.”

Nederland

Op YouTube staat ook een Nederlands filmpje getiteld ‘Hacking the highway traffic signs’. Het blijkt een reclamespot van wervingsbureau InfoSupport, waarin een jongen genaamd Max toont hoe hij de tekst op een drip tot vier keer toe verandert. Een woordvoerder van InfoSupport wil niet kwijt of het fragment van anderhalve minuut berust op waarheid. Volgens Dekkers is het niet onmogelijk dat dit soort praktijken in Nederland voorkomt. “Alles met elektronica kan gehackt worden.” Rijkswaterstaat was niet in staat tijdig te reageren. Agmi, een leverancier van drip’s, wilde geen commentaar geven. “Maar onze systemen worden nooit gekraakt.”

Reageer op dit artikel